Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad

Han gjorde sitt jobb och fick skällor

11 Dec , 2013, 21.22 Tommy Pohjola

 

Undret på Drumsö handlade inte om ett ”under”. Aimo Melleri gjorde bara sitt jobb.

Han gjorde sitt jobb, och lite till. Och nu har planskötaren Aimo Melleri utsetts till Årets Drumsöbo. Parkvakten gratulerar!

Melleri, med österbottniskt bobollsblod i ådrorna och en idrottsman från topp till tå, vägrade att stänga vattenkranen i Drumsö idrottspark i slutet på februari. Just den veckan var kylan faktiskt borta och för en kort stund verkade Idrottsverkets administrativa beslut, noggrant antecknat i kalendern med den säkerhet som flera års erfarenhet av kortslutning ger, nästan förnuftig. Skridskoplanerna skulle stängas den sista februari. Men Melleri som har större förståelse för finska vinterns nyckfullhet visste bättre. Han fortsatte att spola och hyvla isen.

Kylan återvände.

Skridskoisen var fin i Drumsö idrottspark ända in i april.

Som Parkvakten berättade på våren fick planskötaren skällor av arbetsgivaren för väl utfört arbete. Aimo Melleri borde inte ha rört vattenkranen efter den sista februari.

Det bor över 20 000 människor på Drumsö. Det är en liten stad i staden med en enda idrottspark. Och i den parken, som på dagarna utnyttjas av närbelägna skolor och daghem och på kvällarna av familjer och studerande, skulle isen få ligga orörd och oplogad tills fotbollsgruset skulle titta fram.

Kvicksilvret höll sig rejält på minus i fem veckor. Drumsö var en av få skridskoplaner i Helsingfors som höll öppet som det anstår en kommunal idrottsanläggning i en stad av Helsingfors storlek.

I ett skede var Idrottsverkets inställning stadsbornas möjligheter att utnyttja idrottsparken så absurd att en mediedag blev nödvändig. Den var inte ”arrangerad” men mediernas besök var tidsmässigt koordinerat för att störa planskötarens arbete så lite som möjligt. Aimo Melleri ställde upp på intervjuer och sade som det är, att det är skittrist att måsta bråka för att få sköta sitt jobb. Det här är viktigt att påpeka därför att tydligen beskyllde en del småchefer på Verket Melleri för trilskande. Av allt att döma handlade det inte om kostnader utan om det att Melleris engagemang fick övriga Idrottsverket att framstå i dålig dager. Saken var nämligen den att vattenkranarna ströps vid nästan alla andra skridskoplaner också. Och vad gör planskötarna i mars–april medan isen smälter? Inte så mycket. De med säsongavtal packar ihop och går hem, övriga öppnar och stänger omklädningsrum som ingen längre använder och spelar Tetris.

Idrottsnämndens ordförande Riku Ahola (VF) gjorde vad han kunde. Bland annat så kom han till Pyrkkä för att tala med Melleri och pressen. Hans framträdande gav fiaskot en synlighet som Idrottsverket inte längre kunde förbise.

När isen slutligen i början på april smalt även på ”Pyrkkä” skrev jag ett brev till stadshuset. Jag berättade för stadsdirektören och en rad politiker att planskötaren på Drumsö borde premieras men passade förstås också på att ge tips om hur skattemedlen borde användas. Friskvård är alltid att föredra framom hälsovård, vilket också tydligt framgår av det strategipapper som styr Idrottsverkets verksamhet. Idrottsanläggningar ska vara öppna och de ska underhållas. Då kommer stadsborna. Alla mår bättre. Frånsett två-tre mejl med önskan om god fortsättning svarade staden med total tystnad. I pressen klagade en del beslutsfattare på resursbrist och svårigheterna med att balansera budgeten. En pikant och inte helt liten detalj är att biljettautomaten vid den stora konstisbanani Berghäll varit trasig i snart två år. Så på ena kanten av staden är det förbjudet att spola isen mitt i vintern, på den andra bryr man sig inte om biljettintäkterna? Till saken hör också att Idrottsverket visste berätta att intresset för skridskoåkning avtar i mars. Det gör det säkert när vattenkranarna stryps sista februari!

Den här vintern hittar man Aimo Melleri på järnvägstorget. Han sköter miljonisen vid tågstationen och även Kajsaniemiplanen. Normal arbetsplatsrotation. På Drumsö är arbetet med det nya konstgräset klart. Nu återstår belysningen. Också rinken får nya strålkastare och, som det nu ser ut, öppnas den så fort det är rejält med minusgrader. Få se nu…

ps. Konstisbanorna i huvudstadsregionen har öppnat. Kolla städernas webbplatser för mera information om öppettider.

, , ,

Kommenteringen är stängd.