Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Okategoriserad,Stad

Niklas och Aimo

21 mar , 2013, 21.47 Tommy Pohjola

 

20130321-221625.jpg

Kampen om skridskobanorna illustrerar ett attitydproblem som genomsyrar många förvaltningar i Helsingfors.

Staden är i förändring.

Den växer så det knakar i fogarna och medan somliga beslutsfattare och tjänstemän hänger med i svängarna 2013 gör andra det inte. Vissa är så utanför kartboken att man tror inte det är sant. Andra, i högre befattningar, talar på fina fester om ny demokrati och ökad insyn utan förankring i verkligheten.

Men nu finns ett löfte om en förbättring. Nästa vinter ska skridskobanornas skötsel styras av förnuftet och inte kalenderanteckningar som gjorts en solig eftermiddag i augusti. Mera om detta i fredagens Hbl.

Jag lovade en bloggrapport från Drumsö idrottspark. Kort sagt var dagens fact finding mission en framgång. Det var inte bara Husis, som aktivt rapporterat om banorna, där. Också Helsingin Sanomat och Yles radionyheter hade koll på läget. Världens medieuppbåd, alltså!

På plats fanns förutom planskötaren Aimo Melleri – var annars skulle han vara om inte på sin arbetsplats! – en gymnastiklärare från den närbelägna skolan och idrottsnämndens ordförande Riku Ahola (VF).

Följden av dagens diskussioner är att planskötaren på Drumsö får sköta sitt jobb i fred och att kritiken nu verkligen nått Idrottsverket.

Själv har jag talat med både idrottsministern Paavo Arhinmäki, som fortfarande också är stadsfullmäktig, samt den ansvarige biträdande stadsdirektören Ritva Viljanen. Tidigare har idrottsverkets tjänstemän intervjuats.

Slutet gott, allting gott. Kanske. Men jag håller ett öga på dig, Idrottsverket.

Jag hade i dag nöjet att dra ut med fotograf Niklas Meltio. Niklas är bekant för många genom bildreportagen från inbördeskrigets Syrien. Parkvaktens respekt för hans arbete är inte det minsta beroende av pris och nomineringar utan bygger helt och hållet på egna iakttagelser, på nära håll och via medier där Meltios bilder publiceras.

Jag har svårt att se en större kontrast mellan dödens Aleppo och soliga Drumsö idrottspark. Men där står jag med Niklas vid plankanten och känner att han är precis lika taggad och engagerad som jag. Det är helt jävla fantastiskt!

Stora män och människor i dag, Aimo och Niklas. Parkvakten känner sig privilegierad. Tack.

20130321-221642.jpg

,

Kommenteringen är stängd.