Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Helsingfors,metrobygget,Politik,Stad,Västmetro

På köpet mögel

8 apr , 2016, 13.29 Tommy Pohjola

 
Helsingin Sanomat 6.4.2016

Helsingin Sanomat 6.4.2016

Esbo är nu i en sådan knipa med västmetrons skenande kostnader att en skattehöjning kan bli aktuell. Och ändå har staden inte råd att sanera mögelskolor. Det framgår av en intern utredning som Helsingin Sanomat kommit över. Samlingspartisten Sanna Lauslahti är en av de första, möjligen den enda, Esbopolitikern som offentligt rasat över prioriteringarna. Hon gjorde misstaget att kalla metron för karlarnas leksak, vilket är sant på det sättet att det är män som driver hårdast på miljardprojektet men falskt när det gäller dem som åker kollektivt.

Mögel är en mardröm. Mögel orsakar sjukdomar som orsakar sjukfrånvaron som kostar samhället mycket.

Jag frågade en gång affärsmannen Harry Harkimo hur han håller ordning på alla miljonerna som han skramlat ihop för olika byggprojekt. Det är enkelt, sade han. Man liksom bara stryker alla nollorna. Det kan vara likadant med metrobygget. Summorna är för stora för att de flesta ska begripa och därför är det grönt ljus i tunneln. Mögelskolornas miljoner är då enklare att säga nej till.

Helsingforspolitikerna diskuterar västmetron på måndag. Då förväntas stadsstyrelsen slussa vidare till fullmäktige ansökan om tilläggsfinansiering. Det akuta behovet är ungefär 20 miljoner euro. Sedan Helsingfors 2008 godkände västmetrons projektplan har det indexjusterade priset gått upp med nästan 50 procent eller 80 miljoner euro.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.