Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Miljö,Stad

Senkubism är snyggt

9 Nov , 2011, 13.32 Tommy Pohjola

 

Respons! Man vet att man lever! Så här alltså – jag skrev i måndags en liten text om Stora Ensos högkvarter på Skatudden, det som i folkmun heter ”sockerbiten”. själv skulle jag kanske helst glömma artikeln för den blev inte alls så bra och tydlig som jag tänkt mig, men kanske nu poängen ändå framgick det vill säga att det nu är säkert att också byggnadens historiskt värdefulla interiör skyddas.

Men till den där responsen. Fick ett mejl från Tölö som jag publicerar här med skribentens godkännande. Samma sak med bilderna i det här blogginlägget, de är skribentens. Och jag håller med, det finns många byggnader i Helsingfors som av olika orsaker förtjänar uppmärksamhet.

Hejsan,

Med hänvisning till Din fina artikel ”Bättre skydd för Aaltos byggnad” vill undertecknad påpeka, att Stora Ensos huvudkontor egentligen är senkubistiskt till sina egenskaper. Alvar Aalto kände till kubismen från före kriget, även om själva ismen i Europa vart en mycket tidigare företeelse. Trots den allmänna uppfattningen är huset inte alls dumt.

Jämför marmorhuset med Josef Chuchols bostadshus från 1913 i Prag.


Kubistisk arkitektur förekommer helt allmänt i Prag. [bilden t.v.] I H-fors har jag uppmärksammat ett kubisminspirerat hus till, nämligen Alexandersgatan 11. [bilden under]

Med vänlig hälsning från Tölö,

Jorma Inki


, , , ,

Kommenteringen är stängd.