Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Miljö,Stad

Bil? Motorcykel? Segway!

12 maj , 2011, 11.05 Tommy Pohjola

 

Tänk Segway och du ser kanske framför dig Fredde i Solsidan. Han säger till fru Mickan att han går ut och motionerar men i själva verket glider han fram på den där motordrivna grejen som far dit man lutar. Det är ganska långt från en joggingrunda men stor humor.

För ganska exakt två år sedan lutade en man en Segway hårt på fyllan. Två månader senare dömdes han i Hyvinge tingsrätt  till 60 dagsböter. Enligt rattfyllot var detta fel. Rattfyllot bestred inte promillena (drygt två) eller ens äventyrandet av trafiken (allmän väg, 400 meter) men ansåg att han inte ska ha den här domen eftersom Segwayn inte är en bil eller motorcykel.

Hovrätten i Kouvola tyckte som tingsrätten och i går styrktes dagsböterna slutligen av Högsta domstolen. Segwayn kan liknas vid en moppe. Case closed, alltså.

Segwayn som är eldriven och miljövänig har en 1,5 kW:s motor och en topphastighet runt 20 km/h. Detta persontransportmedel, på finska henkilökuljetin, uppfanns i USA och har funnits på marknaden sedan 2001. Det är också i hemlandet som maskinen är populärast. Enligt Kottbykollegan kör Hulk Hogan en Segway. Stor humor, biffig karl som inte missar chansen att propagera för fysisk fostran.

Segwayn är lätt att styra. När föraren lutar sig framåt rör sig fordonet framåt och lutar man bakåt så saktar den in. Segwayn går cirka 40 kilometer med en laddning, alltså från Östra centrum till Borgå.

Segwayfabrikens ägare James Heselden dog i september 2010 efter att ha lutat sig ner för ett stup i norra England.

Det framgår inte av domstolshandlingarna om rattfyllot i Hyvinge också tvingas använda alkolås.

Kommenteringen är stängd.