Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Guggenheim,Helsingfors,Politik,Stad

Guggenheim – sista intervjun

21 apr , 2016, 18.39 Tommy Pohjola

 
Ari Lahti tar konsten på allvar men tittar på siffrorna först. Foto: Richard Nordgren.

Ari Lahti tar konsten på allvar men tittar på siffrorna först. Foto: Richard Nordgren.

Nu är vi nära slutet. Eller början. Det beror på hur man väljer att se på projekt Guggenheim. Somliga hävdar att pengakranarna har strypts, andra att byggstarten är i början av 2017.

Klart är i alla fall foto-Richards och mitt videojobb är i sista skedet. För några dagar sedan intervjuades bankiren Ari Lahti som också är ordförande i Understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors. Vi har också intervjuat vice vd Fredrik Heinonen på mediabyrån Miltton.

Kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) har vi också försökt nå men stoppades av tjänstemannastaben. Helt ordlösa blev vi ändå inte.

Nästa vecka ska vi ännu en sväng till Helsingfors-Vanda flygplats och så kör vi hem via Södra hamnen. Sedan klipps det så perk*le! Klart ska det vara strax efter Valborg.

Så – vad pågår G?

Tidigare i den här serien: Turisterna vill ha G – eller vill de?, Allt är som det sGa vara – eller är det?, Wallgren säger nej och Vi guggenheimar vidare.

, , , , ,

En kommentar

  1. Stefan Slotte skriver:

    Hej. Det är mycket konstigt att alla grönröda kulturarbetare från främre Tölo motsätter sig museèt..Dessa rätt fräscha (de flesta) alternativ som visats och hela verksamheten borde inte vara något minus för konstnärerna.De tycks tro att det är fråga om något nollsummespel.Detta kan kanske gälla allmännnyttans stipendier men ej en fräsch ny aktör som funkar enligt marknadsekonomins regler till stor del.Vatför bevara tex Gårdsbacka centrum m.m denna typ av ”centrum” finns det hundratals i Finland.Alla lika otrivsamma med sina lopptorg..Bunkern på Busholmen är förskräcklig och blir ej bättre av beslutad ombyggnad.Tidigare har man fått riva genom århundraden.Nu skall det fulaste bevaras.Skär i NMT-centralen,minska genom lagstiftning museivekets makt(går före tex stadsfullmäktiges enhetliga vilja) ,bort med magistrarna skäggen och rödkjolarna som räknar varenda varg, och björn,i skogarna,skarv och säl i havet.Fridlys yrkesfiskarna i stället.

Kommenteringen är stängd.