Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad

Just snyggt, Helsingfors

15 jul , 2013, 16.03 Tommy Pohjola

 

20130715-155729.jpg

Skräpkorgarna i Göteborg får mig att tänka på Stora Robertsgatans stundvis apokalyptiska förfall. I shit you not. Vid valfritt tillfälle, som tyvärr infaller alldeles för ofta under de allra flesta dygnen, är stadens första gågata som en avstjälpningsplats. Enligt stadshuset funkar det inte med fler skräpkorgar och inte heller fler parkbänkar, som kanske kanske kanske skulle öka trivseln och som i sin tur skulle leda till att skräpandet minskar.

Och så detta med gågata. Ha ha. Fortfarande mera fordonstrafik där än i många andra boendekvarter.

Kan inte påstå att tre dygn i ett solstänkt Göteborg är nog för en definitiv betygsättning. Men med hjälp av ett erfaret öga hävdar jag att göteborgarna förhåller sig seriöst fientligt till skräpandet, gör en gemensam sak av trivseln och prioriterar fotgängare, cyklar och kollektivtrafik.

Just nu ligger stanken av piss tät över Helsingfors. Hälsningar från Baana, musikhuset, posthuset, Rödbergen och Sandviken. Det är med urinet som det är med fimparna, korvpapperet, ölburkarna och de smutsiga plastkassarna som pryder det gemensamma vardagsrummets asfaltsgolv.

Det är mer i skallen det är fel och mindre i vad staden inte gör för att åtgärda alla problemen. Men när vett saknas skulle det kanske vara på sin plats med ordentliga böter för skräpandet?

, ,

2 kommentarer

  1. Mattias skriver:

    En sak med nedskräpningen är juh att vissa papperskorgar töms för sällan. Kanske inte helt just i centrum men jag har en bit utanför gått med glasspapper flere kilometer innan en papperskorg kommer. Och varför inte en kampanj liknande den i New York på 20-talet tror jag det var då vitklädda personer dagligen syns i gatubilden och plockar skräp med en positiv attityd. Skulle de synas en tid skulle gatorna bli snyggare och den allmänna attityden ändras. Alltså glada skräpplockare som inte fördömmer eller surar utan visar hur fin staden blir ren.

  2. Mats skriver:

    Att skräpa ner är dumt. Att försöka lösa problem genom att påstå att andra saknar vett och har fel i skallen är ännu värre. :(

Kommenteringen är stängd.