Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Guggenheim,Helsingfors,Stad

En Hjallis igen

1 jul , 2013, 13.54 Tommy Pohjola

 

Busholmens tornhus, Guggenheim. De marknadsfördes bland annat som löften på stora utländska investeringar. Nej, sade Helsingfors. Projekten passade inte politiker, arkitekter och kulturkretsar och vem alla det nu var – journalister! – som ställde sig på barrikaderna.

  • Snabbspola någon månad, enter affärsmannen Harry Harkimo.

Den exakta köpesumman som ryssarna betalar för Hartwallarenan är en hemlighet. Men de skattepengar som plöjts ned i berget i Böle är förhållandevis anspråkslösa och verkningrna för stadsbilden minimala. Ändå kan man inte låta bli att i samma mening hyperventilera över Hjallis engagemang och bråket om det amerikanska museet och norska tornhotellet.

Det att hockeylaget Jokerits budget minst tredubblas när laget byter från FM-ligan till KHL ger i alla fall inte samma sysselsättande effekt som ett jättebygge på Busholmen, men nog ger det staden och staten lite klirr i kassan. Både i reda pengar och i förlängningen kanske även i sådana lite mer svårmätbara grejer som image och dragningskraft.

Många tyckte att Harkimo var en knäppgök som i tiderna köpte Jokerit, en förening i frit fall. Han och några investerare till såg potentialen. I slutet av 1990-talet var Hartwallarenan färdrigbyggd. Också det var ett projekt som många närmast hånade. Samma sak med fotbollsarenan i Tölö, Sonerastadion.

Harkimo misslyckades med bobollen. Det kapitlet är extremt kort och mycket pinsamt.

I sammanhanget är det omöjligt att inte också nämna HIFK:s arenabygge. Som Hbl berättat ligger både HIFK och Helsingfors stad lågt med projektet vid Tallbacken. Enligt HIFK väntar man på stadens anvisningar, enligt staden finns ingen ansökan om bygglov eller önskemål om tomtreserveringar och därmed finns inget att diskutera. En utomstående kan enbart gissa sig till byggplanens verkliga status. Starten med mediecirkusen på hösten och det tjocka reklambladet som delades ut till Helsingforshushållen på våren vittnar om något, ingen vet vad? Det hela är nästan lika märkligt som stadens nyvaknade intresse för gratisparkeringen där HIFK vill bygga.

  • Hurdan är den nya HIFK-arenans dragningskraft när KHL och ryska miljarder står för konkurrensen som gäller hockey, konserter och allt som man kan tänkas arrangera i en modern ishall? Rotenberg och Timtjenko var dödskyssen? Det här är med viss sannolikhet frågor som rödtröjorna grubblar på.

Också Jokeritsupportrarna grubblar och gnäller. Inte alls alla men tillräckligt många för att klagomålen ska bli vågor i sociala medierna och trycksvärta i tidningarna. ”Allt var bättre förr.” Harry Harkimos senaste drag stavas i alla fall utveckling, något som – om jag förstått sportjournalisterna rätt – FM-ligan och finsk idrott över huvud taget haft problem med. Tiden visar om det är ytterligare ett genidrag.

, , ,

Kommenteringen är stängd.