Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad

”Fotografierna ska bort!”

3 apr , 2013, 19.01 Tommy Pohjola

 

Parkvakten lyckas inte lokalisera det ursprungliga utlåtandet men har heller ingen orsak att tvivla på kollegans lilla nyhet. Enligt HS anser Byggnadskontoret att fotografierna av fotbollsspelaren Mikael Forssell som pryder omklädningsrummet på Johannesplan förstör miljön.

Omklädningsrummet är en barack av bättre modell, det vet alla som besökt den. Liknande finns i andra ändan av idrottsplanen, där en byggplats slukat nästan en tredjedel av knattarnas spelyta i flera års tid. De barackerna är orangea eller gråtrista och spraymålade med graffiti. En del av konsten är snygg, en annan är det inte.

Baracken med stora fotografier av fotbollslandslagets fixstjärna är en del av designhuvudstadsåret. När jag senast kollade var ett syfte med WDC2012 att bygga en trevligare stad på sikt men blott tre månader efter att jättesatsningen avslutats ska bilderna av Forssell avlägsnas, dessutom på den grusplan där ”Miklu” växte upp.

Baracken på Johannesplan är inte den enda. Exempelvis finns det två likadana vid idrottsplanen i Drumsö, med lika stora fotografier som vittnar om ställets historia.

Ett stenkast från Johannesplan pågår ett liknande bråk. Röster har höjts för att den planerade konstisbanan i Fabriksparken (byggstart 2014) inte kan förses med ett garage för ismaskinen och annan kylutrustning. Orsak: Den förstör kulturmiljön där Agricolakyrkan är en central byggnad.  Också vid Johannesplanen är kyrkan central – Johanneskyrkan.

, , ,

Kommenteringen är stängd.