Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Politik,Stad

Kriget om isen hårdnar

20 mar , 2013, 15.16 Tommy Pohjola

 

Den här bilden är för mycket för Idrottsverket som stängt skridskobanorna i slutet på februari. FOTO: Tommy Pohjola

Idrottsverket medger sitt misstag men beskyller planskötaren på Drumsö för tredskande.

För några veckor sedan berättade jag om skridskobanorna som stängdes i slutet på februari. Det var några dagar plusgrader men redan då kunde man tack vare långtidsprognoser se att vintern och kylan återvänder. Vilket den gjort, med besked. Som det nu ser ut är det perfekt skridskoväder långt in på nästa vecka och till och med veckoslutet.

I artikeln lyfte jag fram Drumsöplanen som ett exempel på en bana som tack vare planskötarens engagemang och initiativ hållit öppet trots Idrottsverkets beslut. Ett beslut som jag ifrågasatte. Mellanchefen motiverade stängningen med pengar som inte finns och så det märkliga det är ju ändå ingen på de där banorna. Just på Drumsöplanen har det varit massor med barn, unga, vuxna och familjer alla dagar och detta uttryckligen för att den är öppen. Det har i sin tur sporrat planskötaren till att hyvla och spola isen.

I går fick han uppleva första utskällningen när hans närmaste förman, från en idrottsplan som valde att följa spolningsförbudet, kom och sneglade på den perfekta isen. Sade något surt också och gick sedan sin väg.

I dag dök det upp TVÅ småchefer som anklagade planskötaren på Drumsö för förräderi och tredskande. På någon högre chefs order, tydligen. Så här går det till  i den före detta designhuvudstaden. Planskötaren får också skällor för att han talat med pressen. Nej, det är inte han som kontaktat pressen (Hbl) utan pressen (Hbl) som kontaktat honom. Planskötaren anklagas också för att ha skapat en Gallisk by det vill säga Drumsö jämförs med Asterix & Obelix samhälle, en rebellby.

På Drumsö har invånarna, skattebetalarna, dessutom själv bidragit till skridskoplanens skick. Snöspadar och skyfflar har varit i flitig använding. Också det är ett tecken på att banorna behövs och gillas.

Det är fyra-fem minusgrader där ute nu, närmare tjugo minusgrader på natten. Men det råder spolningsförbud i Helsingfors.

Det jag nu får höra är bland det dåraktigaste under mina över 20 år som journalist. Vi talar om kommunala idrottsplatser med fast anställd personal. Vad skulle den här planskötaren eller de som finns i Britas, Brunakärr eller Nordsjö göra just nu om inte hålla skridskobanorna i skick? Facebooka och rulla på tummarna?

Pengarna, ja. Enligt planskötarna som lagar isen är kostnaden för att hålla banorna i skick i stort sätt deras arbetsinsats. Eftersom hjälpredornas arbetskontrakt avlsutats för en månad sedan är det kanske inte möjligt att hålla omklädningsrummen öppna. Men belysning går automatiskt på. Och skridskorna klär man på i drivan eller på en träbänk på ett nafs, så det är inget problem.

Problemet är attityderna och fjäskandet för tsaristiska regler, och att man inte tittar ut  genom fönstret.

Träffar idrottsnämndens ordförande Riku Ahola (VF) på Drumsöplanen i morgon. Räknar nu också med Idrottsverkets agenter. Rapport följer.

, ,

Kommenteringen är stängd.