Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Politik

Metro: Favorit i repris

27 maj , 2012, 21.23 Tommy Pohjola

  Gallery

Inget förvånar mig. Inte nu längre. För två veckor sedan beslöt direktionen för Helsingfors stads trafikverk att avtalet med Siemens om metrons automatisering ska sägas upp. Beslutet skulle välsignas i morgon av stadsstyrelsen, ett sådant förslag finns på föredragningslistan som varit offentligt tillgänglig sedan fredagen.

I dag på pingstsöndagen klockan 14 kablade stadshuset ut ett pressmeddelande med rubriken ”Grönt ljus för metrons automatisering”. Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri förklarar tidpunkten med att avtalet precis undertecknats. Han säger också att man genast efter det gått ut med informationen. Men vem har man informerat?

De direktionsmedlemmar som Hbl talat med är förvånade och känner sig säkert även bedragna. Med vilken fullmakt har HST:s ledning fortsatt förhandla med Siemens? Varför har direktionen förts bakom ljuset?

På vintern droppade det in en faxlapp från HST. På den stod det att man gått från automatisk metro till halv automatisk metro. Det var en sen fredagseftermiddag. I dag en söndag, då. Och ett helvetes liv efteråt.

Då röt stadsstyrelsen till, nu får det vara nog sade man. Direktionen rasade. Den kände sig som en gummistämpel.

Nu verkar allt ha gått till likadant. Men är det en favorit i repris? Tror inte det.

Utifrån betraktat har i stort sett alla demokratiska spelregler i den här härvan satts ur spel. Inte samtidigt kanske men längs vägen. Jag misstänker att HST och stadshuset inte ens känner till alla klagomål som lämnats in hos justitiekanslern och Helsingfors förvaltningsdomstol.

”Det viktigaste är att vi nu kan gå vidare”, säger biträdande stadsdirektören till Hbl i dag. Målet helgar medlen. Det är det som Helsingfors stad berättar utåt.

Ari Lehtinen, Kari Kälvia och Pekka Sauri. Några av politikerna som Hbl talat med i dag.

Kommenteringen är stängd.