Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik

När Siemens ringer

30 maj , 2012, 16.20 Tommy Pohjola

 

Sällan har jag skrivit en så kontroversiell och märklig rubrik på första sidan. Här ovanför står ju att ett företag äger kommunen. Tyvärr har rubriken täckning på insidan. Läs här och här. Fast det tycker inte biträdande stadsdirektör Pekka Sauri som sms:ade mig i dag. Eftersom jag känner honom lite är jag ganska säker på att han inte tar illa upp om jag publicerar hans textmeddelanden och mina svar här.

PS: Mojn. Måste tillägga att din rubrik i går var ”Helsingfors gör vad Siemens säger”. Det är precis tvärtom – det var Siemens som kapitulerade förra veckan.

TP: Du säger det? OK. Men jag hör gärna nån dag exakt hur staden vann?

PS: Jag berättade tidigare. Staden får automatmetron enligt ursprunglig budget och tidtabell. Vi grälar efteråt. Kontraktet är hårt på stadens sida.

TP: Men hur fan ska nån utomstående kunna bedöma det du säger är sant när allt är ”affärshemligheter”. Jag vill ju tro på det men men…

PS: Ska åtgärda. Har aldrig begripit vad du menar med hemlighetsmakeri, men om du säger så…

TP: Det är en del av problemet, tror jag. Ni politiker begriper inte invånarnas krav på öppenhet och invånarna förstår inte att allt är affärshemligheter. En del frågetecken får JK ta ställning till.

PS. Det är bra. Jag försöker åtgärda för min egen del.

TP: OK. Kämpa på. Jag försöker att inte skriva skit.

PS: Bra idé. (smiley)

2 kommentarer

  1. Tommy skriver:

    Det är som du säger. Och stadsstyrelsens ordförande Rautava (Saml) är på listan över personer som ännu ska intervjuas. Men som det framgått tydligt, hoppas jag, finns det inte en politiker eller ett parti som slår näven i bordet, säger ”nu räcker det!” och sätter igång utredningar. Några har åsikter men det är allt. Stadsstyrelsens mötesprotokoll från 16.4 är intressant. Där faststlås HST-vd:ns mandat och uppdrag. Det är direktionen som bestämmer.

  2. Sofia skriver:

    Men inte är ju Pekka Sauri politiker? Han är ju, precis som du skriver, biträdande stadsdirektör dvs stadens tjänsteman och tillsatt att utföra de uppgifter som staden, dvs statsstyrelsen ålägger honom.

    Därför förstår jag inte att det är möjligt att skriftliga beslutsunderlag saknas gång på gång?

    Varför kräver inte stadsstyrelsen att de ansvariga tjänstemännen sköter sina jobb? Att de gör upp skriftliga beslutsunderlag, kostnadsberäkningar, alternativa utvägar osv?

    Stadstyrelsens styrelseordförande är trots allt deras förman och borde ta an allvarlig diskussion med tjänstemännen om vikten av att de gör sina jobb på ett acceptabelt vis.

    Jag tycker du kunde intervjua stadsstyrelseordförande om dennes syn på situationen: Varför tillåter stadsstyrelsen dylikt passera gång på gång? Varför inte avkräva ansvar från tjänstemännen? Och om misskötseln fortsätter, kanske en varning vore på sin plats?

    Nu får jag snarast bilden av tjänstemännen gör vad de vill, medan styrelsen inte förstår sin uppgift (dvs leda tjänstemännen och vid behov sätta dem på sin plats) och Helsingfors skattebetalare får den trevliga uppgiften att betala dyrt för all denna inkompetens.

    Vilken soppa.

Kommenteringen är stängd.