Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Stad

Metro: Avtalet ska brytas

27 apr , 2012, 14.29 Tommy Pohjola

 

Min notis i veckan om fortsatta metroförhandlingar har förvirrat läsare och delar av direktionen för Helsingfors stads trafikverk (HST). Klart den har. Det är ju bara två veckor sedan som direktionen, eller i alla fall majoriteten av den, uttryckte sin vilja att bryta med Siemens. Direktionen gav HST:s ledning rätt att säga upp kontraktet. Hbl och många andra medier skrev med tung  trycksvärta att avtalet med Siemens sägs upp och att bara gudarna vet när automatiseringen genomförs,

Som jag också skrivit är det förstås inte det samma som att kräva omedelbar eld upphör, packa penalerna och lämna byggnaden.

I alla fall så kom beskedet om fortsatta automatiseringsförhandlingar som en nyhet för många direktionsmedlemmar.

Så jag ringde några samtal igen och skickade sms. Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri, som är HST-vd Matti Lahdenrantas chef, meddelade att ”Lahdenranta vet” hur förhandlingarna framskrider. Omvänt så vet Sauri inte.

För direktionsmedlem Kari Kälviä (Gröna) är det klart att avtalet med Siemens sägs upp. Det säger han medveten om att bolaget nu begärt två nya tåg för testbruk. Siemens har också lagt fram en ny tidtabell för hur automatiseringen trots allt ska kunna genomföras.

– Allt det här ingår i avvecklingen av avtalet. Jag kan omöjligt se att vi fortsätter med Siemens, säger Kälviä.

Direktionen för trafikverket samlas till extra möte genast efter valborg.

– Då får vi ta ställning till villkoren för uppsägningen.

Kommenteringen är stängd.