Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

Ville Relander – han är vår man!

16 mar , 2011, 15.16 Tommy Pohjola

 

Potatismos. Kollegan har tagit fram storköket Palmias lista över ingredienserna men den är närmast obegriplig. Ett eller två ord påminner vagt om ”potatis”. Resten är E det ena och E det andra. Och vi talar nu om skolmat.

Helsingfors har sedan en kort tid både en matstrategi och en Ledande Matstrateg. Ville ”Anton&Anton” Relander leder den av stadsdirektör Jussi Pajunen tillsatta insatsstyrkan som ska omvända feltroende kulinarister. I en intervju för Radio Helsinki säger Relander att bland det första som han tänker ta i är just storköken och dagismaten, för ”det är där som allt börjar.” Sanslöst bra initiativ! Lycka till! Sedan så handlar det också om saluhallar och närproducerad mat och designhuvudstadsåret 2012. Allt det där ska vi snart titta närmare på i ett par artiklar.

När jag var liten bestod potatismos av potatis, lite mjölk, smör och svartpeppar. Debatten om tillsatsämnen är inte över.

, , , , ,

7 kommentarer

 1. Tommy skriver:

  Kul med alla åsikterna! Och många bra frågor, som vi för vidare! Det är tydligt att maten engagerar.

 2. Nonne skriver:

  Hej,

  Jag har varit med i Marthorna i snart 20 år -gick med när jag var yngre än Ville Relander är nu- bl.a. för att de alltid har talat för sundhet och ekonomiskt tänkande bl.a. inom matlagning. Jag har under åren lärt mej mycket och fått vara med om många trevliga och nyttiga saker, bl.a. blev vårt Matlag i böjanr av 90-talet inspirationskällan för många andra för att nämna ett exempel -och jag hoppas att ”Operation skolmat” inte är ett okänt begrepp för någon. Gå gärna in på Marthaförbundets eller HelsingforsMarthornas hemsidor så ser ni exempel på många goda strategier : )

  Lite lustigt är det nog att samma Helsingfors stad med Jussi Pajunen i spetsen som utnämner Ville Relander som matsrateg har fattat beslut om att alla dagis-och skolkök ska drivas av Palmia (som ju ska vara ett vinstbringade företag) väldigt kostnadseffektivt. Så är det så att Ville Relander kommer att ändra på den saken? Ingen brasiliansk eller thailändsk broiler,ingen preparerad potatis, inga halvfabrikat, inga polska bär,tillsatsämnen eller smakförstärkare…

  Jag önskar Anton&Antons forna medarbetare Lycka till! och uppmanar att ALLA människor genom egna val och genom att påverka kommunala beslutsförfattare skulle få en bättre matkultur till stånd. Back to basic! som jag brukar säga

 3. Andreas skriver:

  Bra initiativ! Borde sprida sig till hela landet. Enklast vore det om man helt enkelt förbjöd onödiga E-ämnen med lag.

 4. asfaltrosen skriver:

  Laga egen Jaffa där hemma genom att ”koldioxera” kranvatten och stoppa i all världens härligheter i det. Så slipper du för E-koderna och behöver heller inte vara orolig för hyperaktivitet hos ungarna. Dessutom är sockerkoncentrationen i Jaffa och liknande helt skyhög; tomma kalorier. Koldioxiden är tyvärr eländig för den leder till gynsam miljö för bakterierna att gräva hål i tänderna p.g.a. lågt pH efter mineralvattenintag.

  Jag blev inspirerad att laga potismos så har mumsat på det och samtidigt funderat på artikelns innehåll ännu mera. Det är egentligen obegripligt att skolmaten är av så ringa karaktär, men redan på min tid var ju pingpongbollarna surrogat för riktig potatis (de där smaklösa äckligheterna som levererades i plastpåsar simmandes i vatten). Tacka vet jag eldsjälar som Relander – tummen upp!

 5. x26 skriver:

  Det finns Jaffa och Jaffa. Många mindre märken är betydligt E-snålare än Hartwall, som av nån anledning har uppnått nån sorts kultstatus som ”traditionell” dryck.

 6. Lotta Holm skriver:

  Har du Tommy förresten kollat på vad Jaffa innehåller? Apelsinsaft, socker och kolsyra? Och kanske nåt konserveringsmedel?

  Nej. Utan vatten, socker, fruktsocker, apelsindryckskoncentrat (apelsinsaft från koncentrat 2%, apelsinarom, stabiliseringsmedel E440, E405 och E410, surhetsreglerande medel E330, färgämne E160a, E160e), koldioxid, surhetsreglerande medel E330, konserveringsmedel E202, E211.

  Har du sett det här? http://flo-food.blogspot.com/2011/03/halva-e-fria-manaden-har-gatt.html En anmärkningsvärd ansträngning! Skulle nog själv inte klara av det tror jag, tyvärr…

 7. asfaltrosen skriver:

  Låter bra. I mitt kök består potatismos av potatis, lite smör och lättmjölk. Med risk för att bli censurerad i bästa Husisstil vill jag tillägga att våra pengar som bombas upp i Afghanistan kunde läggas till potter som dessa så våra barn inte skall stoppa i sig en massa goja.

Kommenteringen är stängd.