Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Politik,Stad

Det skär i hjärtat

3 mar , 2011, 14.16 Tommy Pohjola

 

Familjen Dahlberg får ha kvar sin skola – delvis.

Det kan se riktigt konstigt ut när trista sparbeslut som drabbar den lilla människan ställs mot utveckling som ska gynna hela stan.

Så här skrev vår reporter Nina Weckström i maj, efter att ha besökt Sockenbacka lågstadieskola i Helsingfors:

Richard Dahlberg är besviken och bestört. Han är pappa till Filip, Felix och Natalie och familjen valde att bygga hus i Sockenbacka i väst­ra Helsingfors uttryckligen för att barnen skulle ha nära till skolan. Samma skola som deras mamma och morfar gått i.

– En riktig byskola där alla känner alla. Ett underbart gammalt skolhus i trä. Barnen trivs och jag tror att lärarna trivs.

I kväll bestämmer utbildningsnämndens svenska sektion sannolikt att årskurserna 3 och 4 det vill säga skolans äldsta elever — små barn de också – måste byta skola i höst.

Så här sade sektionens vice ordförande Maria Björnberg-Enckell (Sfp) i samma artikel:

– Sockenbacka är en väldigt liten skola, också om den har fyrtio elever. Men jag har väldigt svårt att tänka mig att vi stänger skolan. Svensk närservice är viktig. Å andra sidan är budgeten ansträngd och sparkraven gäller också skolväsendet, säger hon. Enligt henne är alternativet att krympa skolan till kvartersskola ändå bättre än totalstängning.

Jag ser många positiva möjligheter och bieffekter som Guggenheim och Designuvudstadsåret har, men jag är samtidigt så enkelt funtad och fräck att jag vägrar förstå hur man helt otvunget hittar miljoner för dessa projekt men inte för knattarnas basbehov.

En kommentar

  1. Ett av förslagen i våras gick ut på att stänga Sockenbacka, men så kommer alltså inte att ske. Utbildningsnämndens svenska sektion fattade ett enhälligt beslut idag om att Sockenbacka lågstadieskola kommer att fortsätta som en skola för klasserna 1 och 2, samt förskoleundervisningen och att skolan kommer att verka i nära samarbete med daghemmet i byggnaden intill. Eleverna i klasserna 3 och 4 ges rätt att söka sej till någon av de andra skolorna i västra distriktet och utbildningsverket står i kontakt med trafikverket för att underlätta resorna. Genom att flytta förskolan till den trivsamma skolbyggnaden frigörs utrymme i dagiset, vilket möjliggör fler barn där och en tryggad framtid för Sockenbacka som kvartersskola.
    Knattarnas pedagogiska behov skall tryggas och inga museum kan köra över dem, här handlar det om att 5 st elever i klass 3 och 5 st elever i klass 4 inte räcker för att skapa en tillräckligt stark miljö för lärandet.

Kommenteringen är stängd.