Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Miljö,Stad

Nämen titta på Väiski!

1 jul , 2013, 11.23 Tommy Pohjola

 

Grönt är skönt. Till och med konstigt skönt. Och på torsdag är det Väinämöinenplanens tur. De sista arbetena pågår som bäst i Tölö. Anläggandet drog ut på tiden men nu ska det spelas premiärmatcher, sörplas kaffe och snackas minnen. För sådana finns det gott om.

För oss fotbollsspelare var ”Väiski” länge en anrik grusgrop. Vi knattar visste att här har spelats många legendariska matcher under första hälften av 1900-talet. Samma gällde förstås hockeyn och bandyn på vintern. Där är mycket att blicka tillbaka på! Men inte var vi nu så otroligt förtjusta i spelytan. En dammig sjukt stor fotbollsplan som var ungefär lika usel när det regnade. Vattnet bildade sjöar längs med båda långsidorna och det var ju skoj för kantlöpare och backar.

  • Premiär för konstgräset på Väiski på torsdag kl 17.30. Först spelar Pallo-Pojat juniorits 02:or mot FC Vito (TZA) och efter det är det HIFK mot Kiffen. 

Idrottsverket har nyligen kartlagt Väinämöinenplanens historia. Korrigera mej om jag har fel men jag upplever att planens förfall, om man nu kan säga så, allt är relativt, började i mitten på 1990-talet och fortgick fram till friidrotts-VM 2005. Förfallet sammanföll med att HIFK lite släppte sitt grepp om Väiski när vinterunderhållet helt och hållet blev stadens ansvar igen. Inför friidrottstävlingarna var det bråttom att bygga om omklädningsrummen eftersom  maratonrutten gick förbi planen och tevebilderna kablades ut runtom i världen. Men på vintrarna har Väiskis dekis fortsatt. Skridskoytan har minskat och minskat och isen i rinken, som i första hand är byggd för rollerskate-spelarna och har därför aningen annorlunda dimensioner, har ständigt varit i uselt skick.

Idrottsverket grubblar över rinkens framtid. Vad ska man göra med den, det är ju inte så många som spelar där på vintrarna? Logiken är underbar. Först låter man en idrottsanläggning förfalla och när stadsbornas intresse följaktligen minskar kan man lugnt konstatera att vi river skiten. Se vad som hände på Drumsöplanen förra vintern: Staden ville stänga skridskoplanen i februari för att det står i kalendern att skridskoplaner ska stängas i februari. Planskötaren som i jobbet vistas utomhus tyckte annorlunda. Han höll kranen öppen. Och efter några dagars yrsel och ovetskap hittade hockeyspelarna och skridskoåkarna tillbaka. Vintern på Drumsö fortsatte sedan till andra veckan i april…

Stadsborna röstade med fötterna. Skridskorna, då.

Men nåjo.

Roliga grejer i görningen på Väiski. Urbra för knattarna i PPJ, Kiffen och HIFK som alltså är initiativtagare till konstgräset och kenom ett gemensamt bolag driver projektet. Väinämöinen är ändå allmän och ska ha skridskoplan på vintern, som förut alltså.

, ,

Kommenteringen är stängd.