Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

Alla dessa fantombilder!

18 jun , 2013, 14.55 Tommy Pohjola

  Gallery

Inte en regnskur eller vindpust. Idel solnedgångar och vackra människor. Sådan är fantombildens verklighet, och det är utgående från dem som idéer, koncept och förslag säljs till både beslutsfattare och invånare.

”Gemma Regalis” är namnet på bron som förbinder Sumparn med Degerö. Förutom de lögnaktiga bilderna – för visst i helskotta kan det blåsa och regna och snöa riktigt djävligt på Kronbergsfjärden – finns ett litet fyrkproblem. De där 200–220 miljonerna som behövs är tills vidare Kalle Anka-pengar. Nu har ju Vanda stads plånbok just inget med Kronbergsfjärdens bro att göra men sådär idémässigt framstår projektet som ännu mera galet efter att jag suttit en kväll och lyssnat på Vandapolitikernas ekonomiska bekymmer. Och de bekymren bottnar, som vi vet, bland annat i galet dyra byggprojekt. Så nu är Vanda i sticket men ringvägarna och alla tågbanorna blir otroligt fina, ska ni få se.

Jag frågade biträdande stadsdirektör Pekka Sauri hur Kronbergsjuryn, som han är ordförande i, beaktade fantombildernas något skeva projicering av verkligheten. ”Hm öhh jo dehäran nog har vi tänkt på det också”, var svaret.

Men det är nu som det är tydligen. Arkitekttävlingar kommer och går och tills den sista av oss släcker belysningen bygger vi våra urbana drömmar av fantombilder. Titta här:

,

Kommenteringen är stängd.