Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Politik,Stad

Dammet som inte lägger sig

26 apr , 2012, 09.42 Tommy Pohjola

 

Vandabon Ritva Viljanen valdes på onsdagen till ny biträdande stadsdirektör i Helsingfors.

Känslorna går heta i Helsingforsfullmäktige. Också stadsborna rasar. Några i alla fall. ”Hur kan en Vandabo väljas till biträdande stadsdirektör i Helsingfors?” och ”Grattis Hesabor, nu först får ni invandrarproblem!” är några av kommentarerna till nyheten. (Längre version finns i torsdagens papperstidning.) Och så alla de som förundrar sig över valprocessen, det vill säga hur är det möjligt att jobbet gick till sossarnas kandidat trotts att De Gröna är ett större parti?

Bra fråga, faktiskt.

Det uppstod ju sedan en närmast komisk kontrast när stadsfullmäktige efter stadsdirektörsvalet började diskutera demokratigruppens slutrapport (rapporten på finska här). Tanken med den utredningen var att öka öppenheten och Helsingforsarnas insyn i beslut som berör dem. Tjohooo.

Tjohoo, jo…

Tänk Guggenheim, tänk det här stadsdirektörsvalet, tänk återvalet av Pajunen, tänk bostadsaffärer, avgångsvederlag, valfinansiering, metrohärvan, … Det finländska systemet med olika arrangemang och gentjänster är något som Transparency International fäst uppmärksamhet vid.

Strukturell korruption, kallas det visst.

,

Kommenteringen är stängd.