Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Folk,Grankulla,Helsingfors,Kyrkslätt,Miljö,Politik,Sibbo,Stad,Vanda

Bättre sent än aldrig

29 Nov , 2011, 10.15 Tommy Pohjola

 

Krista Kiuru, vår socialdemokratiska bostadsminister, säger i dag det som en räcka forskare, myndigheter, några lokalpolitiker och åtminstone en rikspolitiker sade i Husis långt innan vårens riksdagsval.

Samtidigt kommer en god nyhet, via FNB. Låt oss vara tydliga – undersökningar visar att invandrare och folk med invandrarbakgrund inte alls är det största ”problemet” i förorterna. Ändå känns det nödvändigt att peka på det här:

Invandrare är bra på att grunda företag, visar en undersökning vid Nylands förbund. Invandrare, och särskilt de kvinnliga, har under de senaste tio åren varit aktivare med att starta företag än infödda finländare.

I dag finns det cirka 4000 företag som grundats av invandrare i Nyland. Över hälften av dem har grundats efter år 2005. Cirka 80 procent av företagen är verksamma i huvudstadsregionen och kring hälften i Helsingfors.
Företagen består i huvudsak av enskilda näringsidkare och små aktiebolag. De asiatiska invandrarna är aktivast med att grunda företag. Esterna och ryssarna är de största grupperna anställda vid företagen. (FNB)


Sista chansen att fixa välfärden 13.2.2011

Dags att se över hemknuten 28.2.2011

Nolltolerans biter bara på fasaden 16.3.2011


3 kommentarer

 1. Sofia skriver:

  Tydlig rapportering i rapporten. Gillas.
  Du väljer att enbart belysa de positiva sidorna med rapporten. Varför?
  Jag tycker att också de negativa aspekterna skall nämnas.

  Således ur rapporten, sidan 21-23,
  som nämner att nästan vartannat av invandrares företag inom restaurang och byggnadsbranschen är sk serieföretag med följande problematik (direkt med Google-översättning även om de flesta kan läsa urprungliga rapporten på finska):

  Speciellt invandrare, som har utländskt ägda restauranger ledde myndigheter till en ny huvudvärk.
  ………
  Många etniska restauranger priserna är så låga att de är omöjligt att få någon verksamhet som omfattas av nallebjörn. Vissa webbplatser erbjuder produkter såsom öl inköpta i butiker och säljs på Black Market.
  ……..
  Utlandsägda företag, anställningsförhållanden, SA har sina egenheter när det gäller vem som har varit anställd och som ges endast till statligt päisapua släktskap, grannskap, eller vän-vyyssuhteen perusteella.33 Den allmänna uppfattningen är att utlänningar kommer att rekrytera medarbetare från sitt hemland till låga priser eller gratis.
  ……..
  Enligt branschexperter alipalkkaus har utländska restauranger i ett enkelt fenomen av den svarta ekonomin. Ställ en utlänning, gör finskspråkiga icke-arbetarna inte ens vet att sysselsättningen är lagen i Finland väder dettyjä. Problemet förvärras av det faktum att utländska arbetstagare är på många sätt beroende av arbets-antajistaan.
  …….
  Förutom ägarna av etniska restauranger och ansvar tuuhenkilöt förändring, och de ofta överförs till ofta under ett annat namn till vänner och släktingar om egenansvar, som kan resa tvivel om samarbetet kommunala bidrag, till exempel start-abuse-giftiga.
  …….
  Misstankar om platser penningtvätt framkalla i sin tur en dyr historia platser är belägna i näringsrika ranger, där kundflödet är låg.
  …….
  Utforska query-ningar av entreprenörer restaurangbranschen inom
  är en utbredd uppfattning att de som myndigheterna inte vågar ingripa i etnisk restauranger i dricksvatten väärinkäytöksiin.35
  ……
  EU-kommissionen också olagligt mark hanmuutolla och den grå ekonomin är helt klart den enda ys till varandra, eftersom mörkret för att hitta ett jobb är central för illegal invandring är uppmuntrande och motiverar utbetalning faktor.

 2. Tommy Pohjola skriver:

  Så vad exakt är din poäng? Undersökningen som nyhetsbyrån hänvisar till finns här http://tiny.cc/mhv5y och är gjord av Nylands förbund. Man kan ha åsikter om rapporten men ärligt talat tror jag
  inte att jag på egen hand skulle klara av en lika omfattande informationsbehandling.

 3. Kuittsa skriver:

  Dags för lite undersökande journalistik kanske? Det vore ganska intressant att få veta vilken sorts företag ,inriktning, omsättning, förväntad livslängd, genomsnittliga skatteintäkter till staten och så vidare. Kanske något för dig Pohjola att undersöka?

Kommenteringen är stängd.