Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

Salutorget är för människorna

30 aug , 2011, 12.40 Tommy Pohjola

 

Helsingin Sanomat har hittat en amerikansk arkitekt som säger att det är fullständigt dårka att vika Salutorget för bilar. Tyvärr lyckas jag inte hitta länken till artikeln men den finns på kultursidan i dagens pappers-Hesari. Fred Kent är intressant. Han ifrågasätter skrytbyggen och vill att planerarna verkligen ägnar de offentliga utrymmena en extra vass tanke.

Bilar på Salutorget, i hjärtat av staden. I närheten finns parkeringsanläggningar som sväljer flera tusen fordon.

Hbl skrev om torgparkeringen i två stort uppslagna artiklar i april 2005. Bland dem som tyckte att det är dags att snygga upp Salutorget fanns Centerns Mari Kiviniemi, stadsfullmäktig och senare statsminister. Vänsterns starka Helsingforsnamn Paavo Arhinmäki är inte kulturminister för intet i dag – han föreslog för sex år sedan att det ”smälls upp basketställningar, byggs skateramper, utescener och satsas på kvällsbelysning.”

”Ett kaos”, medgav Pekka Korpinen, dåvarande biträdandde stadsdirektören med ansvar för stadsplanering.

I går meddelade stadshuset att Helsingfors gärna arrangerar MTV Music Awards 2012 och att Music Television redan tackat för initiativet. ”Det skulle vara som Schlagerfinalen”, heter det, och givetvis ett snärtigt komplement till värdskapet till Designhuvudstadsåret. På tal om det – WDC2012 – skulle inte ett Projekt Salutorget sitta bra i sammanhanget?

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.