Maktmissbruk, korruption och ett förakt av folkets vilja. Det är hårda ord när Silvo Kaasalainen, forskare vid Tammerfors universitet och expert på kommunal demokrati, lägger ut texten om politiska tjänsteutnämningar. Vi hade en sådan i Helsingfors i juni när Laura Räty (Saml), 33 år, fick jobbet som biträdande stadsdirektör.
Läkaren Laura Rätys ansvarsområde är social- och hälsovården, en sektor som är god för två miljarder euro och har 20 000 anställda.
Kollegan Sundberg som ofta bidrar med visdomar i mitt arbetsrum säger att det var ett smart drag av Helsingfors stad att välja Räty. Hon är ung, entusiastisk och har en imponerande meritförteckning. Laura Räty uppfyller kompetenskraven. Staden visar på ett bra spelöga när så många talar om gubbväldet. Jag kan bara hålla med. Det blir nog bra.
De Gröna ställde upp Minerva Krohn som motkandidat. Det var onödigt eftersom tjänsten var vikt för en samlingspartist enligt mer eller mindre hemliga överenskommelser mellan partierna i stadsfullmäktige. Och det är den här politiska utnämningen som Silvo Kaasalainen protesterar mot.: Tänk så många potentiella och kompetenta personer aldrig får chansen.
I en intervju till Yles finska radionyheter (inslaget startar drygt 7 minuter in i sändningen) säger han att det är folket som har makten men att man nu på detta sätt överlåter makten åt tjänstemännen.
– Dessutom strider det mot grundlagen, paragraf 125, säger Kaasalainen.
Som lyder så här:
125 §
Behörighetsvillkor och utnämningsgrunder för tjänsterGenom lag kan bestämmas att endast finska medborgare får utnämnas till bestämda offentliga tjänster eller uppdrag.
De allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.
Enligt Silvo Kaasalainen blir den som får tjänsten (Laura Räty) i tacksamhetsskuld till sin egen referensgrupp (Samlingspartiet).
Han är inte ensam. Medborgare Martti Sainio har lämnat in ett besvär hos Förvaltningsdomstolen. I korthet resonerar Sainio på samma sätt som Kaasalainen. Sainio var för övrigt en av dem som i tiderna fällde metrofifflarna …
– Men om Samlingspartiet är störst i Helsingfors och förväntas ha åsikter om stadsplanering, hälsovård och så vidare så varför skulle partiet inte också få utse en stadsdirektör. Är det inte att påverka på just det sätt som väljarna vill, undrar kollegan Sundberg.
Bra frågor. Svåra frågor. Och många svar.
Läs Hbl-intervjun med Martti Sainio här.
Titta på fullmäktigedabettan 15.6, staditv, första ärendet: http://www.helsinkikanava.fi/fi
Se även: Professor Kaasalainen lägger ut texten om ”landets sed” på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=DI8QtPdoeFo
Och ännu, MOT 30.8, finns i Yle Areena fram till må 5.9: http://areena.yle.fi/ohjelma/2501
biträdande stadsdirektör, De Gröna, grundlagen, Laura Räty, Samlingspartiet
OK, tack för feedbacken. Tar detta a.s.a.p. med tekniken!
Morjens,
en kommentar av allmän karaktär (gäller inte inlägget
i fråga), använder en Iphone app vid namn Pulse (en sorts Reader) för att läsa din och bl.a. Sylvia Bjons blogg.
Dilemma: hennes blogg laddas helt in i Appen, av din
blogg laddas enbart de första meningarna.
Detta leder ganska ofta till att jag inte läser din blogg
p.g.a. att dataförbindelserna ofta e ganska långsamma.
Torde gå att fixa ganska enkelt? Do it like Sylvia.
Mvh.