Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad

Polisdygnet

14 jul , 2011, 17.16 Tommy Pohjola

 

Gendarmernas nyhetsbrev har inte alltid uppskattats. Eller vi på tidningen har förstås tyckt om dem, men polisledningen har ska vi säga i alla fall inte uppmuntrat vissa konstaplar till egna slutsatser om rättshaveristers mentala hälsa, de eventuella bristerna i polisorganisationen och olika politikers förehavanden i republiken. Han i Malm till exempel, han som hade åsikter om så kallade fripassagerare. Det blev munkavle och skrivförbud i kvarterstidningen, till exempel.

Sedan har fria världens press även informerats helt sakligt. Om små inbrott, mopedstölder, klotterkleppar, limsniffare och andra skojare som fastnat i polisens nät. Men fram tills ganska nyligen har de när nyhetsbreven ramlat in från Kuopio, från olika håll i Österbotten och framförallt från Åbo, där det antingen händer sjukt mycket skumma grejer hela tiden eller så är de lokala konstaplarna bara jätteförtjusta i sin Remington. Hur som helst bra läsning! Och nu är då Helsingforspolisen med i denna brevcirkus. Det tackar vi för, helt seriöst menat. För har du inte  undrat ibland hur det kommer sig att det nästan aldrig är polisnotiser från Tölö, Degerö eller Haga i tidningen? Det beror inte på att de här folkrika stadsdelarna skulle vara kliniskt brottsfria utan på att snuten, som vi nog talar med varje kväll, inte ids rabbla upp i telefon alla ”smågrejer”. Det har vi liksom haft lite förståelse för för det är ju precis alla tidningar, radiostationer och även teve och månne inte nuförtiden även en rad bloggare som slår pressnumret. Säkert tjatigt, alltså.

Nu har vi alltså Helsingforspolisens mejl. Nedan en sneak preview av det som efter semestrarna ska bli en ständigt stående spalt i Hbl och på hbl.fi – polisnyheter från Helsingfors. Mejlet är förresten ett helt vanligt och offentligt pressmeddelande som vem som helst kan läsa på polisens hemsida.

12.7

Kl 3.45. En 38-årig man körde av vägen i korsningen av Skeppsredaregatan och Fabriksgatan. Mannen körde in  i en kiosk. Ingen skadade sig i olyckan. Fallet utreds som grovt äventyrande av trafiken och grov rattfylla. Föraren har nu körförbud. Samma natt greps ytterligare fyra rattfyllon i det södra polisdistriktet.

Kl 7–8. Man som körde längs Hermans Strandväg blev påkörd av en skåpbil då han stannade vid ett övergångsställe. Parterna kom överens om att klara upp situationen vid vägkanten men då fordonen skulle stanna försvann skåpbilen från platsen. Nu söks en svart Chevy Van.

Kl 8.16 En 46-årig kvinna körde sin bil in i flera parkerade fordon längs Kalevagatan. Kvinnan stannade först då hon körde in i en sopbil. Droger hade ingen del i händelserna.

Kvällen. Polisen grep en 15-åring som klottrade med tuschpennor på en bensinmack.

13.7

Kl 16.15. Polisen ber om att få se en 20-årig mans legitimation på Revalsplan i Östra centrum. Mannen blir plötsligt aggressiv och vägrar lyda order. Polisen tvingas pepparspreja mannen men han fortsatte att slå och sparka. Han lugnade sig efter en andra omgång pepparsprej och fördes till bättre förvar.

Kl 19.45. Bilolycka i Vik i korsningen av Rönnbackavägen och Ladusvedsvägen. Korsningens trafikljus fungerade inte. Föraren i den ena bilen hade förkörsrätt. Små personskador. Utreds som äventyrande av trafiken.

Kl 21.25. Två män födda 1943 och 1977 kör ett race på Sörnäs strandväg ända fram till Hagnäsgatan 7, där bilarna nuddade vid varandra och den ena bilen körde in i parkerade fordon. Den ena föraren skadade sig i benet och han fördes med ambulans till sjukhuset. Den andra lämnade olycksplatsen men återvände när polisen anlänt för utredningar. Sammanlagt tre fordon bogserades bort.

Kl 21.40. Berusad man söndrar flera flaggstänger i parken vid riksdagsannexet. Fem stycken flaggstänger. Gärningsmannen greps då han satt sig på parkbänken.


,

En kommentar

  1. Carita skriver:

    Ibland är polisens hyperkorta pressmeddelanden ganska underhållande. Därmed också svåra att översätta, för vi får dem bara på finska.

Kommenteringen är stängd.