Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Folk,Grankulla,Helsingfors,Kyrkslätt,Politik,Sibbo,Stad,Vanda

Päivi och Helsingfors

23 jun , 2011, 15.25 Tommy Pohjola

 

På en regnig stuga var som helst i Finland lyssnar man på radion som om den skulle bidra med senaste nytt om månlandningen. När verkligheten hinner ikapp stugmannen från storstan har han antecknat alla trafikstockningarna på de utgående trafiklederna. Och han gråter. För nu skulle han i stället kunna sitta på spårahållplatsen i Sörnäs och drömma om en vecka på Mallorca.

Allvarligt talat är det många som tycker att Helsingfors är som finast de närmaste timmarna, när utsocknes flyr neonljusen – alltså åker hem – och lämnar efter sig ett nästan kusligt lugn. Staden känns två nummer för stor. Man kryper in, knäpper fast och myser. Spårvagnsskramlet i Eira hörs i Hagnäs och det finns plats på kvarterskrogens uteservering. Gymet är tomt på folk.

Det är känsligt det här med Helsingfors.

Sfp:s nya vice sheriff Päivi Storgård säger till Yle att hon ska ta på sig ett par Helsingfors-glasögon. Hon har observerat att Hesaborna betalar mer i skatt än de får tillbaka. Sånt säger man inte ostraffat. Fast det handlar kanske inte så mycket om pengarna utan attityden och fräckheten att helt öppet flagga för hembyn.

Jan Vapaavuori (Saml) gjorde, och tacka gudarna för det, gör likadant. Fräckt. Öppet.

Helsingfors har en storstads möjligheter men också en stor stads problem som drabbar främst stadens egna invånare. Sånt kostar. När det rullar på i Helsingfors så rullar det på i hela landet.

Glad midsommar!

, , ,

5 kommentarer

 1. Putte skriver:

  Här är en som är av annan åsikt då hon upplevt båda sidorna :-)

  http://www.hs.fi/juttusarja/heikkila/artikkeli/Naatitaan+niinku+olis+jo/1135267230960/?cmp=tm_etu_kolumni

 2. Kuittsa skriver:

  Då det på de disqus sidornas kommentarsfält råder en totalt omöjlig moderationslinje lånar jag detta forum. Det är dags för Hbl:s redaktion att göra något åt det utomstående företag ni anlitat till att sköta modereringen. Det finns absolut ingen som helst logik i vad som censureras bort. Skälv skrev jag ett inlägg om att riksdagsman Reijo Tossavainen funderar på om vi i Finland bör införa samma lag som Danmark just stiftat. Till detta inlägg tillförde jag en länk till Tossavainens blogg. Vad som var osakligt i det inlägget förtsår jag forfarande inte. Jag tycker det är dags för att någon ansvarig på Hbl sätter sig ner och läser igenom de inlägg som moderatorn strukit. Då borde det framkomma att ungefär 90 % av bortmodererade inslag varit sakliga. Ibland verkar det som om Interaktiv säkerhet får betalt på basis av hur många inlägg de modererar bort. Något annat skäl kan jag inte tänka mig att det finns för den totalt omöjliga modereringslinje som finns på Hbl:s kommentarsfält. För det kan ju inte vara så att Hbl:s redaktion understöder den totalt arbiträra samt till mångt och mycket partiska modereringspolitik som nu förs. Har jag rätt eller fel Pohjola, understöder Hbl den nu förda linjen eller är den endast ett misstag i arbetet? Du borde veta eftersom du ser allt, hör allt, vet allt.

 3. Putte skriver:

  Av någon orsak kunde jag ek kommentera tuberkolos i Esbo så jag kommenterar här i stället! Obligatorisk läkarundersökning sker när; vid landstigning i vårt land eller de får tid då de anmälar sig hos myndigheter? Granskas t.ex. romerna i Fiskhamnen också? Jag tror det finns många läckor i denna regel ”alla läkarundersöks”!!! Så 1/3 av sjukfallen har varit flyktingar medan de smittat två gånger så många finlänska (främst svaga) åldringar?

 4. Kalle skriver:

  Fler exempel!

  Jag betalar mer skatt än jag får. Jag betalar för boende som många får bidrag för. Speciellt “flyktingar” får boende gratis. Automatiskt. Många pensionärer som jobbat i 30-40 år får mindre pension än vad “flyktingar” får i bidrag!!! Men det får man inte heller tala om!

  Man blir så arg med dessa enkelriktiga bessewisser på HBL!

 5. Kalle skriver:

  ??? Vill man bo i en metropol utan folk? Bara genuina helsingforsbor duger?

  Klart man betalar mer skatt än man ”får” tillbaka då alla statliga ämbetshus och kontor tränger in sig på ett litet område! Vapaavuori är värst med, att centrera allting till H:fors! Ingenting liv skall vara utanför ring I där man skall placera vägtullar! Köpcentran skall vara bara i H:fors.

Kommenteringen är stängd.