Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Politik,Stad

Förvirringen finns inte Fiskehamnen

24 mar , 2011, 21.28 Tommy Pohjola

 

Pressuppbåd. Räddningsverkets Simo Wecksten förklarar för journalisterna.

Turerna kring förfallet i Fiskehamnen och de rumänska romerna vill aldrig ta slut. Det är mänskligt att även invånare som verkligen värnar om samhällets sämre ställda tröttnar på alla rubrikerna. I dag var det stopp och belägg en gång till. På måndag diskuterar stadsstyrelsen det romska ärendet igen och i slutet av april är den så kallade tiggararbetsgruppen klar med sin rapport.

Jag tycker det är sanslöst att Helsingforsarna ska stå ut med småkriminella och inbrottstjuvar. Och som om det inte är nog ska skattebetalarna också betala deras övernattning. – Jussi Halla-aho, Sannfinländarnas representant i Helsingfors stadsstyrelse, i Helsingin Sanomat.

Sanningen kommer alltid från barns mun. Stadsdirektör Jussi Pajunen är tills vidare finkänsligare fast det finns de som hävdar att också han vill få den romska saken fort ur världen. Lägret i Fiskehamnen är livsfarligt. Den rumänska arbetsministern Valentin Mocanu som besökte Helsingfors på tisdagen gav Pajunen flankstöd men verkade inte ha någon större lust att åka ut i verkligheten och träffa landsmän. Hans budskap är att man inte ska bygga eller låta romerna bygga läger, de ska bo i hus som vanligt folk, och så är det nu bara så att människorna rör sig fritt i dagens Europa och det måste också finländarna acceptera.

– Rumänien kan inte begränsa sina medborgares rätt att resa, säger Valentin Mocanu till HS.

När vi funderar på allt det där kan vi också läsa det här. Det är en jädrans bra text av Thomas Wallgren (Sdp).

, , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Tommy skriver:

    Kuittsa har en poäng. Själv tycker jag den här farsen med turism, tiggeri och fact finding missions i utlandet främst visar på beslutsfattarnas handfallenhet. I Helsingfors, Bryssel och Rumänien.

  2. kuittsa skriver:

    Jag förstår inte varför det ska daltas så mycket med romerna. Om de vill bo i husvagn får de väl inhysa sig på närmaste camping som alla andra husvagns turister. Det är ju rent utav löjligt att Helsingfors stad betalar resor samt logi åt dem. De får väl klara sig själva som alla andra turister i Finland. Dessutom så håller jag med Matti Vanhanen att vi bör inte skänka pengar till dem när de tigger.

Kommenteringen är stängd.