Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Miljö,Stad

Bra dag i Helsingfors

19 jan , 2011, 12.27 Tommy Pohjola

 

Wow. Utsjoki ser solen efter månader av mörker och också Helsingfors badar i ljus. Faktum är att allt (konstgjort) ljus på scenen just nu är på Helsingfors. Sorry, Åbo.

När diskussionen i kafferum, spårvagnar och kabinetter så länge handlat om det livsfarliga vädret är det riktigt skönt att läsa om prisbelönt stadskultur och skidspår mitt i stan. ”jag älskar staden! Vi har nu ett maskinkört skidspår rakt utanför dörren mitt i parken”, twittrar @thejoggingguide. Och så har vi Guggenheim.

På mejlen får jag en lapp från Forskningscentralen för inhemska språk. Skrivtävlingen som man arrangerat tillsammans med föreningen Stadin Slangi är avgjord.

Klepparna bamlar annorlunda, om vi säger så.

Om man ska springa runt Brunssan, börjaa man me att ta cj ner ti have. Fö min del bli d Salutorge, o trengää in Ipodens hörluraa i öronen, medan man veljää artist.

Vivian Wiljanen, Norsen

Jag tror att ”cj” betyder ”sig”.

Så här står det vidare i pressmeddelandet:

De unga har alltid haft ett speciellt förhållande till Helsingfors. Den finska och svenska stadislangen, det enda äkta Helsingforsspråket, föddes för länge sedan bland unga pojkar och flickor. Slangen stärkte samhörigheten mellan infödda Helsingforsungdomar och var samtidigt en faktor som skilde dem från dialekttalande föräldrar och högspråkstalande lärare och tjänstemän.

Om de ungas personliga förhållande till Helsingfors vittnar också de ortnamn i slangform som uppstått i Helsingfors. Med hjälp av namnen kan man följa hur olika generationer har gjort staden till sin – först den egna gården, sedan de närmaste gatorna och gathörnen och andra viktiga platser. Till slut har de unga gjort hela staden till sitt revir.

Hösten 2010 ordnade Stadin Slangi ry och Forskningscentralen för de inhemska språken en skrivtävling kring temat Mestorna i stadin i fem Helsingforsskolor. Följande skolor deltog: Helsingin normaalilyseo, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo och Svenska normallyceum.

Det blev nästan 450 bidrag – uppsatser, noveller och dikter som ger en mångsidig, öppenhjärtig och varm bild av hur dagens unga ser på Helsingfors. En del skribenter har utgått från sin barndom medan andra har skrivit om sitt nuvarande förhållande till sin hemstad.

Staden lever och andas i de ungas beskrivningar. Många har skildrat atmosfären på olika viktiga platser i staden med känsla och intensitet. Mycket intressanta är till exempel skejtarnas och parkourarnas beskrivningar av sina favoritplatser. Nya generationer gör alltid staden till sin egen på sitt eget sätt.

Skrivtävlingens resultat tillkännages i samband med att utställningen Mestorna i stadin öppnas i Virkagalleriet i Helsingfors stadshus 25.1.2011. Tävlingen vanns av Aleksi Talsi från Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, på andra plats kom Kusti Aholainen från Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu och på tredje plats Kasperi Holopainen från Helsingin yhteislyseo och Vivian Wiljanen från Svenska normallyceum. Dessutom delas ytterligare elva pris ut, två av dem till Svenska normallyceum.

De bästa bidragen publiceras på utställningens webbsidor, www.virka.fi.

Här på Husis ska vi absolut titta närmare på språkbruket i Helsingfors och vidderna. Återkommer nästa vecka!

Kommenteringen är stängd.