Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Ring en hoj

14 maj , 2007, 09.58 Tommy Pohjola

 

Hälsningar från Berlin som Parkvakten besökte på veckoslutet. Prima stad. Metropol. Historia.
Visste ni att under hälften av hushållen i Berlin äger bil? Inte jag heller men nu förstår jag varför. Det är för att kollektivtrafiken fungerar så bra. Den finns överallt – tunnelbana, tåg, spårvagn, buss och förmånlig taxi – och är punktlig, snygg (i motsats till smutsig) och tystlåten. Man undrar varför låggolvsspårvagnarna i Helsingfors gnisslar så fruktansvärt.
Fram till nu har jag tyckt att vägavgifter i huvudstadsregionen ska utredas fort som fan och möjligen tillämpas. Det tycker jag väl fortfarande men efter att ha sett och upplevt, om än bara för en kort stund, vad välfungerande kollektivtrafik är så hoppas jag att det är där städerna i m-e-t-r-o-p-o-l-o-m-r-å-d-e-t placerar pengarna.
En kul detalj: Trafikverket i Berlin lånar inte ut cyklar mot en liten avgift som HST gör. Det är en privat business. Idén är att man hyr hojen via mobiltelefonen. Enkelt. Kul är också att alla hyrcyklar som Parkvakten såg var i prima skick. I Helsingfors tvingas trafikverket varje höst fiska upp tiotals cyklar i olika vattendrag…

Kommenteringen är stängd.