Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Stad,Västmetro

En sådan soppa!

22 mar , 2016, 19.09 Tommy Pohjola

 

Skärmdump | Blues hemsida 21.3.2016

Ligahockey mot bostäder vid metrostationen? Det kan vara ekvationen som räddar nästa säsong.

Som sagt, det finns en strimma hopp, men här kommer först fem mer eller mindre obegripliga citat som sammanfattar år av inkompetens i topphockeyn i Esbo:

Vi har inte alls haft koll på inkomster och utgifter.

Ingen går i konkurs.

Blues behöver en chans.

Det är som att se på kinesisk pingis.

Ni är alla uppsagda.

Trots klubbledningens synnerligen noggrant dokumenterade oförmåga att vidta andra åtgärder än sopa räkningar och betalningspåminnelser under mattan är två investerare fortfarande beredda att skjuta in sammanlagt nästan en miljon euro i den ständiga krisklubben. Det skulle inte rädda nästa säsong utan täcker knappt skulderna. Sedan måste ytterligare någon skjuta in några miljoner för lagbygget. Blues har en vecka tid. Mirakel kan faktiskt ske, säger vanligtvis pålitliga källor till HBL.

Frågan är varför? Varför skulle någon satsa på så osäkra toner som Blues? Så långt ögat kan se finns inga pengar att hämta i Esbohockeyn. För att förstå måste man titta på kartan. Hagalunds idrottspark ligger centralt i en folkrik del av staden. Området har som man säger potential: Här byggs en metrostation och det talas om nya bostäder. Metron möjliggör allt möjligt, som stadshuset säger så ofta och i så många sammanhang att det börjar bli löjligt, men fakta är att spårvägen kortar avsevärt restiden från Helsingfors centrum till just Hagalunds IP vilket kan locka ny publik till konserter och idrottsevenemang i multiarenan. Det har förstås också Blues förre ägare Jussi Salonoja insett.

Den förlusttyngda ishallen kan landa i famnen på Esbo stads ledning. Det skulle i så fall innebära större utgifter än de som redan nu årligen genom många små bäckar utanför stadsfullmäktiges kontroll rinner in i de olika bolagen i Metroarenan i form av diverse stödköp. Detta arrangemang som kostar stadsborna mellan en halv och en miljon euro i året har redan använts som argument för att fortsätta göra som man redan gör – för att det är billigare! – och det dessutom med hänvisning till fullmäktiges goda minne. Men stadsfullmäktige har aldrig lovat stöda topphockeyn på det sätt som till exempel Martin Saarikangas tror, beslut finns inte, så för att undvika att den privatägda hallen förvandlas till en dyr depå i stadens regi har byggrätter i idrottsparken kastats fram på bordet. De blir tillgängliga om Blues får utomstående finansiering. Tjänstemän som HBL talat med förnekar sådana förhandlingar. Andra personer med insyn säger att ovan sagda är mer än kvalificerade gissningar.

Alltså, fortsatt ligahockey mot värdefull byggrätt vid en skitdyr metrostation.

Kan ett sådant utbyte ske utan stadsfullmäktiges godkännande?

Till sist. Citaten i början av texten. Det första är något som Blues före detta vd Mika Rautio sade till HBL när tidningen frågade varför klubbens bokslut ser ut som det gör år efter år. Sanslöst, eller hur?

Det andra citatet, det om ingen som gör konkurs, är ett textmeddelande som Patrik Ekman, vd för Esbo Arenor Ab, skickade till mig samma dag som Ishockey Esbo Ab (bolaget bakom Blues) fick av tingsrätten en sista vecka tid att skramla ihop pengar så att en konkurs kunde undvikas. Ekman borde veta hur landet ligger eftersom han dagligen umgås med nyckelpersonerna i den här härvan. Ekman kan ha rätt. Vem vet. Klarnar senast på tisdag efter påsk.

Det tredje citatet som handlar om ytterligare en chans är något som Blues hedersordförande Martin Saarikangas säger till Iltalehti. Många har nog svårt att omfatta Saarikangas krav. Chanser har sumpats, öppningar spikats igen och skulderna bara ökat.

Också citatet om kinesisk pingis är från Iltalehti. Här är det assisterande tränaren i Blues Tero Lehterä som berättar hur det känns. Vad är kinesisk pingis? Och varför skulle just kinesernas pingis jämföras med kaoset i Hagalund?

Det sista citatet, Ni är alla uppsagda, är ett väldigt Trumpskt whatsapp-meddelande som konkursboets förvaltare, en jurist, skickade enligt Iltalehti till anställda på Blues-kontoret. Grattis, det var en riktigt härlig start.

, ,

Kommenteringen är stängd.