Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Stad,Trafik

Det här måste vi leva med?

16 feb , 2016, 13.09 Tommy Pohjola

 

Ni är kanske trötta på den här följetongen, tjatet som ni kanske skulle uttrycka det. Men jag ger inte upp.

Varje dag ser jag knattar, åldringar och lite yngre vuxna smyga över Fredriksgatan. Det finns orsak att smyga, vara extra försiktig och ofta springa så att benen lossnar. Och jag tycker att det är helt galet.

Det är förbjudet att köra med motorfordon från Bulevarden till Femkanten. Och på sträckan mellan Femkanten och Bulevarden är det förbjudet att köra om. Detta enligt den gällande trafikplanen som godkänts av polisen.

Titta på videon här ovan.

Det otäcka är att ingen vill göra något åt saken. Jag har talat med polisen. Enligt polisen ska man i storstaden ha tålamod och förståelse för att allt inte alltid fungerar enligt reglerna. Man ska också förstå att polisen inte kan övervaka allt och alla. På staden säger tjänstemännen som tänkt ut hur trafiken på Fredriksgatan ska fungera att jag ska ringa polisen. Tjänstemännen gäspar också därför att Fredriksgatan är en trygg gata enligt statistiken. Det sker få olyckor där. Sant. Det kanske beror på att fotgängarna tvingas till extra försiktighet medan bilisterna då inte behöver bry sig så mycket? Siffernissarna antecknar inte heller så kallade Nära ögat-situationer. Det är nära ögat varje dag när fartdårarna accelererar vid hållplatserna för att hinna köra om en buss eller spårvagn. Hållplatserna i Femkanten och vid Stora Robertsgatan är alldeles fast i övergångsställen. Gasen i botten, bara.

Polisen kan inte stå dag ut och dag in på Fredriksgatan och vakta gula mittsträcket. Det förstår man. Finns annat att bevaka, andra gator och större förbrytare. Och staden kan inte placera ut extra stora eller tydliga trafik- och varningsskyltar för det skulle vara mot reglerna.

Så hur ska man veta när det är tillåtet att tumma lite på trafikreglerna? Det som är tillåtet på Fredriksgatan är det också p Västerleden eller i Dickursby? För det här kan ju inte gälla enbart Fredriksgatan. Är det bondförnuftet som avgör? Har alla samma bondförnuft? Vad händer när det sker en olycka, hur förklara att jo det är helt vanliga trafikregler som gäller fast inte på Fresdriksgatan …

Kommenteringen är stängd.