Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Okategoriserad,Politik,Stad

Vem släckte belysningen på Drumsö?

24 okt , 2013, 19.57 Tommy Pohjola

 

20131025-111209.jpg

Det går undan på Drumsö nu. Renoveringen av idrottsparken framskrider så bra att Idrottsverket garanterar skridskoåkning i kvällsbelysning så fort kölden infinner sig. Rinken däremot, den kan vara ur bruk vintern 2013-2014. Orsaken är att belysningen som är årtionden gammal behöver bytas ut. Parkvakten tror att det blir gjort efter att vi återgår till sommartid.

• Entreprenören säger att lyktorna kan bytas genast och rinken öppnas fast i morgon om temperaturen sjunker tillräckligt lågt. Det här projektet är alltså inte fast på byggarbetarna.

Parkvakten gillar att prata väder och vind med okända människor men litar inte blint på taxichaufförer, vadslagningsbyråer och planskötare som enligt legenden ”vet allt”. De kan vara värdefulla nyhetskällor i kombination med egna iakktagelser. Så när verkstaden säger att det är mellancheferna som maskar och det går att se med egna ögon är slutsatsen ganska långt att så är det.

Proaktivt meddelar Idrottsverket att det är omöjligt att säga i februari vilka skridskoplaner som är öppna i mars. Det är det alldeles säkert om principen och praktiken är den att verksamheten körs ned och planerna stängs den sista februari oavsett väder och prognoser. Förra säsongen avrundades med en varm knapp vecka. På Drumsö, i Brunakärr och tydligen också Britas trotsade planskötarna kalendern, de kämpade den där ena slaskveckan och simsalabim var isen i prima skick långt in i mars. Idrottsverket upplevde ett fiasko på Drumsö men nog är det också sanslöst att rinken i Gamlas låg i bitar under snödrivorna hela vintern. Och det rinner in liknande informationer från olika håll i staden. I färskt minne är dessutom problemen på Braheplan, strulet med belysningen och kylapparaterna verkar fortsätta i Åggelby och nya Gårdsbacka stängdes förra vintern i förtid på grund av gudarna vet vad.

Idrottsdirektör Anssi Rauramo har nyligen inspekterat fältet och sagt till planskötarna att det både finns pengar och att det är tillåtet att använda eget förnuft. Detta med hänvisning till fjolsäsongens PR-katastrofer. Men når det budskapet också tjänstemännen som arbetar närmast under honom? Arbetskulturen sitter i Idrottsverkets väggar och om den inte uppmuntrar till kreativitet och engagemang så lider stadsborna.

I samband med fotbollsbygget har Idrottsverket flyttat bort planskötarna från Drumsö idrottspark och nu ska isen, plogandet och allt annat skötas med köptjänster. Är det då säkert att isen är i skick tidigt på morgonen när skolorna har sina gymnastiklektioner och är planerna plogade när familjerna plockar fram rören på kvällen?

Idrottsverket säger också att man i planeringen av verksamheten ser till geografin. Det betyder, antar jag, att Drumsöborna inte ska ha oskäligt lång väg till närmaste skridskoplan och hockeyrink. Det bor 20 000 människor på Drumsö så man får ju hoppas att det där stämmer.

20131025-111233.jpg

20131025-111255.jpg

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.