Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad

Vad är det som pågår?

8 okt , 2012, 14.49 Tommy Pohjola

 

Faktiskt. Är det något annat än inte helt blygsamma kommersiella intressen som medverkar till byggandet av en skyskrapa på innergården till en k-märkt byggnad?

På söndagen publicerades i Helsingin Sanomat del två av kritiken mot stadsplaneringen i Helsingfors. Slutet av söndagsläsningen ägnas Rödbergen och Sandviken. Här är grejer i görningen i och med att det stora varvet töms på fartygsingenjörer samtidigt som Busholmen och Ärtholmen förvandlas till bostadskvarter. I skuggan av de två sistnämnda vill någon peta i utkanterna av en gammal och anrik stadsdel.

Enligt artikeln tummas det just nu på en massa spelregler som fram till nyligen dikterat byggandet i Helsingfors gamla centrum. Det ger kräkreflexer. Inget som arkitekten Kaija Santaholma, med ett förflutet på miljöministeriet och som arbtet länge med kulturmärkta objekt, säger om stadsplaneringen i Helsingfors går så att säga i klack med designhuvudstadsåret.

WDC2012 handlar om att bygga en stad på invånarnas villkor.

Nu har man gett byggfirmorna och placerare, av vilka många är utländska, mer än lillfingret.

Kom inte och säg att ”ni är nog nöjda om hundra år”.

, ,

Kommenteringen är stängd.