Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Folk,Grankulla,Helsingfors,Politik,Stad,Vanda

Alla ögon på designstan

25 aug , 2012, 15.55 Tommy Pohjola

 

Mellanbetyget är kasst. Det finns vida kretsar i staden som inte riktigt uppfattat meningen i designhuvudstadsåret. I själva verket har de knappt sett skymten av satsningen. Skräpkorgar har fått ny ytbehandling och en rad produkter som marknadsförs under WDC21202-paraplyn. Det är liksom det.

Måste erkänna att jag själv funderat på samma sak. Vad är det som pågår, egentligen?

– Jag har letat efter tecken på designåret men i stället får jag en massa inbjudningar till tillställningar med innekretsen, säger journalisten Kaj Kalin som jobbar med design till Yle.

En bättre stad för alla. Det var ungefär så som arrangören Helsingfors formulerade uppdraget. Nu kritiseras staden för en styv och konservativ syn på designen.

Men nu är det ju faktiskt fyra månader kvar av året. Och arrangören har också sagt att en del av resultaten av wdc2012 syns förts efter år. Smart drag, och kanske även sant.

Lite vill jag ändå hålla med kritikerna. Som journalist blir man överöst av information om utställningar, tankesmedjor och alla möjliga evenemang i anslutning till world design capital-året. Vi är kanske också mer kåta på att läsa på – ingår i uppdraget –  och ständigt uppdatera än så kallat vanligt folk. I alla fall har vi bättre tillgång till information. Och då undrar man ju faktiskt hur det skulle vara utan allt detta? Förmodligen skulle vi säga som Ingrid på gatan – att nog skulle det här jippot ha fått synas lite bättre ute på stan.

På Husis har vi deltagit genom läsarträffar och journalistik som pekar på möjligheter och brister i omgivningen. Nästa veckoslut arrangerar Hbl ett stort designseminarium på Svenska Teatern. (Vi hade en annons om detta i lördagens tidning och två uppslag med intervjuer och presentation av programmet ingår i söndagens upplaga.) Det blir mindre snack om förnuftiga kaffekoppar och mera diskussion om till exempel behovet av nya cykelvägar.

I slutet av september fortsätter vi med läsarträffarna och den här gången riggar vi upp montern i Slakteriet i Sörnäs! Kommer bli kul.

Det är över först när det är över.

,

2 kommentarer

  1. Tommy skriver:

    Jodå, så här: Mejla minna.juhala@hbl.fi

  2. Johanna skriver:

    Detta Designseminarium; vem får delta och hur?

Kommenteringen är stängd.