Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Politik,Stad

Tala länge, tala väl!

9 Nov , 2011, 19.49 Tommy Pohjola

 


Som på Esbo Blues hemmamatcher i hockeyligan! Läktaren alltså. Gapar tom. Stadsfullmäktige i Helsingfors är sällan en rysare. Å andra sidan går det att följa med möten i direktsändning. Hoo vet hur många som sitter och halsar kall öl i tevesoffan.

Ni kan på annat håll i den här tidningen och på den här webbplatsen läsa mera seriösa texter om dagens budgetmöte. Läs gärna. För det är viktiga saker. Tänkte här i stället recensera ärade fullmäktigeledamöters talförmåga. Alla vet att politikerna kan tala – men kan de verkligen tala? Ett budgetmöte där i stort sett alla absolut vill tala är ett utmärkt tillfälle att också begrunda vältaligheten inför församlingen.

Det allmänna vitsordet är gott och klart godkänt. Våra lokalpolitiker uttrycker sig bra där uppe vid podiet. Ingen mumlar. Det som sägs är sammanhängande och på något sätt klart formulerat. Ingen är elak. Men många har problem med klockan. Det finns regler om hur långa gruppanföranden, anföranden och repliker får vara. Ganska många fortsätter att prata trots ett pinsamt tydligt larm när tiden överskridits. Men det är väl likadant i riksdagen, kanske värre?

Så till den lekfulla betygutdelningen:

BÄST I KVÄLL (alfabetisk ordning om två folkvalda har samma vitsord)

Mari Kiviniemi, Centern, vitsord 8,5

  • Ex-statsministern har erfarenhet av betydligt krångligare tal än ett budgetanförande i stadsfullmäktige. Det märks i kroppsspråket och betoningar.
  • Lyfte starkt fram kulturens betydelse för invånarnas välmående. Krävde att designhuvudstadsåret följs upp så att erfarenheter av och innovationer som gjorts under WDC2012 kan utnyttjas också i framtiden.

Nils Torvalds, Svenska folkpartiet, vitsord 8,5

  • Har uppenbart bred kunskap om hur olika fenomen och omständigheter i samhället hänger ihop. Lyckas ändå tala så att de flesta förstår både Keynes och Münchausen.
  • Använder konsekvent svenska och finska utan att upprepa (alltför mycket i alla fall) och låta trist.

Yrjö Hakanen, Finlands kommunistiska parti, vitsord 7,5

  • Orkar trotsa etablissemanget och ifrågasätta eventuella bindingar mellan byggfirmor och offentliga medel.
  • Rösten monoton, ingenting vill riktigt sticka ut trots att talet i sig innehåller kvällens mest spännande element gång på gång.

PS. Läs mera om nästa års budget och de kommande fyra årens ekonomiplan, klicka här.

, , ,

Kommenteringen är stängd.