Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad

Det är mera än sten

26 okt , 2011, 14.25 Tommy Pohjola

 

Vad är nu ”billig kinesisk gatsten mot gammal traditionell Helsingforsgatsten”? Tipsaren Stan Stenen Saanila är bergsäkert inte den enda Husisläsaren som undrar vad det är för våldtäkt som pågår där framför Stockamann på Mannerheimvägen.

Lugn. Det blir säkert snyggt och och kanske framförallt mera plats för cyklisterna.

Men visst kan man peta lite ärtor i näsan på grund av stenbytet. Som sagt, traditioner och bla bla bla. Jag skämtar inte utan slår ett nummer till Byggnadskontoret, närmare bestämt underavdelningen Stara som ansvarar för  den västra stadstekniken. Telefonnummer 09-310 70042.

”Tämä on vastaaja, voitte jättää viestin äänimerkin jälkeen.” PIIIP

Efter flera samtal som går raka vägen till svararen slutar jag försöka nå en Ansvarsperson. I stället blir det en kvalificerad gissning. Och jag har inte en susning om vilken nationalitet den nya beläggningen på trottoaren är.

Alltså.

Stilistiskt är den nya stenen i klack med Centralgatans nya beläggning. Med andra ord  är varuhuskanten snart enhetlig. Det är väl en poäng. Å andra sidan kunde den vara enhetlig i gammal hederlig 1800-tals stil…

Kanske är den nya jämna stenen lättare att hålla ren. Är den lika tålig? Knappast. Men ändå i längden förmånligare? Antagligen kanske tja.

Och vad händer med all sten som plockas bort? Det är tonvis granit. Pryder gårdsplanen hos nån av stans direktörer som går i pension? Var är folkstormen, banderollerna och de strejkande konformisterna? Som tidningsman säger jag att det här är som att gå från handskrivet (skrivstil) till Helvetica.

, , ,

Kommenteringen är stängd.