Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Gulliga djur kostar

8 jul , 2008, 17.20 Marianne Sundholm

 

I dag fick ni läsa om alla möjliga citydjur i Helsingfors. Kolla papperstidningen eller e-paper för grafiken med de söta djurteckningarna finns inte i nätversionen – men artikeln kan ni läsa här.

Citykaninerna är alltså inte de enda djuren som ökar i antal. Men andra djur blir i stället mera sällsynta. Här fungerar vi ändå väldigt olika: de små söta kaninerna väcker stora känslor, men hur många gånger har du hört någon klaga på att antalet ormar i Helsingfors sjunker…? Det kan förstås ha att göra med att ormar kan vara farliga också. Men jag påstår att om ormar ansågs vara gulliga, hade mjuk och len päls och stora ögon med Disneyögonfransar skulle det kanske finnas fler som saknade dem? Lika som ännu fler skulle vara bestörta över kaninernas framfart om det var fråga om fula, slemmiga paddor. Ursäkta.

Nå. Det är faktiskt inte bara djuren själva som ställer till med problem. De djurälskande Helsingforsborna har de senaste åren blivit så ivrigare med att försöka ”rädda” sina håriga eller fjäderförsedda vänner att brandkåren klagar på onödiga utryckningar. Senast i går när jag ringde polis- och brandkårsrundan under min kvällstur suckade en brandman över hur många djur de ryckt ut för. Jag räknade nämligen till hela tolv djurutryckningar på listan, och brandmannen sade att så är det varje dag under sommaren. Folk förstår inte att djuren oftast klarar sig bra bara de lämnas i fred. En pipande måsunge behöver inte hjälpas av människohänder, utan ska lämnas i fred så att ungens mamma vågar komma fram till den.

Så var gärna djurvän på avstånd, åtminstone när det gäller de vilda djuren.

Kommenteringen är stängd.