Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Jakobacka

22 maj , 2008, 13.58 Tommy Pohjola

 

I dagens papperstidning ingår ett härligt positivt reportage om Helsingforsförorten Jakobacka, eller kanske vi hellre ska kalla den en stadsdel eftersom det i dag finns mera perifera bostadsområden.
Bakgrunden är den att staden nu renoverat och sanerat detta beryktade område i den grad att man kan köra en regelrätt pressvisning. Det skedde alltså i går.
Lanseringen skedde under vinjetten ”Leffastadsdelen”, Motion Picture City, alltså. Varför inte. ”Nousukausi” är en förträfflig rulle. Men det är inte den eller renoveringsarbetet som gjort stadsdelen känd.
Det var bankrånet den heta augustidagen 1986 som satte Jakobacka på världskartan. Då rånade en man banken i det lokala köpcentret och tog tre gisslan. Biljakten genom halva Finland upp till S:t Michel var dramatisk. Där på det lokala torget slutade det i en tragedi – två i gisslan lyckades fly men den tredje, chauffören, sprängdes i luften tillsammans med rånaren.

Bild: Leif Weckström / Hbl:s arkiv

Kommenteringen är stängd.