Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Stora saker på gång

27 apr , 2007, 14.28 Tommy Pohjola

 

Planerna på centrumtunneln avancerar i Helsingfors. Stadsplaneringsnämnden godkände igår med knapp majoritet en fortsatt beredning. På svenska betyder det att politikerna och tjänstemännen funderar vidare. Det finns mycket att fundera på, prislappen till exempel. Tunneln går lös på en halv miljard euro. Parkvakten tror inte riktigt på projektet men hoppas förstås att det tas fram någon lösning på trafikproblemen. Märkligt nog vill den offentliga debatten om trängselavgifterna inte komma i gång. Det borde den göra, inte minst för att den nya trafikministern Anu Vehviläinen (c) sagt till Parkvakten att hon är för en utredning av ”trängselskatten”.
Hör du till dem som pendlar längs någon av de stora infartsvägarna med egen bil in till Helsingfors centrum? Ensam? Antalet bilar som kör ut och in med bara en person i är många.
Vad kan man dra för slutsats av det här? En är att
kollektivtrafiken inte lockar. För att den upplevs vara slö eller har rutter som inte passar mig. En annan är att det är alltför billigt att köra bil. Det finns säkert andra förklaringar, bättre och sämre.
Trängselavgifterna har irriterat handelskammaren som anser att kommersen i centrum blir lidande om tullen införs. Det tycker också stadsstyrelsens nya ordförande Suvi Rihtniemi (saml). Hon vill i alla fall bygga ut kollektivtrafiken.
Läs mera om trängselskatter: Stockholmsförsöket, länkar, HS-gallup från sommaren 2006.

Kommenteringen är stängd.