Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Helsingfors,metrobygget,Politik,Stad,stadshuset,Västmetro

”Någon måste ha vetat”

30 aug , 2016, 10.15 Tommy Pohjola

 
Tuomas Rantanen, grön Helsingforspolitiker, förläggare och debattör i HBL-intervju.

Tuomas Rantanen, grön Helsingforspolitiker, förläggare och debattör i HBL-intervju.

Är metrofarsen i Helsingfors och Esbo De grönas fel? Inte enligt Tuomas Rantanen. Han påminner att till exempel Samlingspartiet varit med och bestämt ”och de eller något annat parti har inte kritiserat De gröna”.

Jag och foto-Richard träffade Rantanen på måndagen för att diskutera Helsingforspolitikernas ansvar i västmetrobygget. Det var som väntat mycket å ena sidan och å andra sidan och stor förståelse för ansvarspersoner i projektledningen. Det är begripligt, mänskligt.

Som Rantanen ser det är det inte möjligt att det var först i maj–juni som det gick upp för projektledningen att vissa stora leveranser till de nya metrostationerna är försenade. Frågan är varför den informationen inte gick fram till beslutsfattarna?

– Någon måste ha känt till läget redan i april, säger han.

Ännu på tal om metron. Revisorn som nyligen efter anbudstävlan fick uppdraget att för Helsingfors stad granska händelserna som ledde till västmetrostartens senareläggning har tackat nej bl.a. med hänvisning till eventuella imageförluster. Beskedet kommer efter avslöjandet att firman i fråga BDO Oy också är Esbo stads revisor. Därmed uppfylls inte kravet på en ”helt utomstående och oberoende granskning”. Oh well… i väntan på ett nytt namn då. Men det brådskas. Metroutredningen ska enligt stadssyrelsen vara klar den sista oktober.

Intervjun med Tuomas Rantanen kan du snart läsa i din morgontidning Hufvudstadsbladet!

Tidigare intervjuer i serien: Jussi Pajuen, Jukka Mäkelä, Suvi Rihtniemi.

Kommenteringen är stängd.