Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad

Viktiga samtal

23 feb , 2016, 17.04 Tommy Pohjola

 
FOTO: Karl Vilhjálmsson

Svenska teatern i dag.

I dag har jag diskuterat dina och mina pengar med Yrjö Hakanen. Han är medlem i Finlands kommunistiska parti (FKP) och medlem i stadsfullmäktige sedan 2004.
FKP är ett litet parti och ideologiskt, hur ska vi säga, kanske inte riktigt i skriket. (Annat var det på 1970- och 1980-talet.) Partitillhörigheten har naturligtvis betydelse för viktiga samtal om pengar och politik men det var inte dagens utgångspunkt.

Jag har rapporterat från fullmäktiges möten länge. Det finns andra, inte många men i alla fall, som ser på människan och maskineriet lite som Hakanen. Men de flesta måste tycka till utgående från den handlingsfrihet medlemsskapet i ett stort parti ger. Det kan vara begränsat. Man kan säga det ena och ändå tvingas göra det andra, som till exempel Jarmo Nieminen som till slut inte stod ut med Samlingspartiets miljövärderingar utan gick över till De Gröna.

Det är svårt att se att Yrjö Hakanen skulle byta parti.

Han är respekterad över partigränserna även om det är uppenbart att det irriterar när han nagelfar stadens hushållning, som eliten också ibland kritiserar men ändå alltid godkänner. Det är Hakanens sätt att peka ut brister och diskutera, tror jag. Han är hård mot de hårda men slår inte dövörat till. Och han verkar förstå när det är läge att stå upp och när det inte är det. Han kan spelet.

Ämnet i dag? Förvaltningsreformen. Du säger gäsp, jag säger väckning. Det är mycket där som angår just dig och mig. Läs mera på hbl.fi och i onsdagens papperstidning!

, , ,

Kommenteringen är stängd.