Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Var ställer man cykeln?

27 maj , 2015, 09.54 Tommy Pohjola

 

tommy dag 2:1

Allt är inte frid och fröjd ens i Köpenhamn. Cykel är verkligen en livsstil i staden där fyra av fem bilister säger att det ska byggas fler cykelvägar, men med populariteten kommer också problem. Var ställer man hojen? Det börjar bli ont om parkeringsplats, säger stadshuset och det kan nog vem som helst se med egna ögon. Det står cyklar överallt.

Parkeringar är numera den ungefär den enda cykelrelaterade tvisten i den här staden. Till skillnad från holländarna som med olika tuffa åtgärder begränsat bilism har danskarna hellre använt morot och byggt ut cykelnätet och annan infrastruktur. I Köpenhamn bygger man inte plötsligt om hela gator eller tidigare bilparkeringar till cykelparkeringar. Och det är nu ett problem särskilt vid tåg- och metrostationer och exempelvis utanför mataffärerna.

 

tommy dag2:2

En stad med mer än 678 000 cyklar måste vara en guldgruva för tjuvar? Inte enligt stadshuset. Sett till mängden cyklar är stölderna få. På gatan märks det på cykellåsen. De flesta nöjer sig med cykelns eget lås, den där anspråkslösa metallgrejen på bakhjulet. Man ser få såna tunga superlås som är vanliga i Helsingfors.

Intressant är också att få använder hjälm. Blev lite förvånad när hotellreceptionen inte ens frågade om jag också vill låna en potta när jag hyr cykel.

Kommenteringen är stängd.