Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Stad

Tjänsteman, twittra!

7 maj , 2015, 09.29 Tommy Pohjola

 

– Största misstaget är att inte vara med. Det säger Pekka Sauri­ som skrivit en bok om den offentliga förvaltningen och sociala medier.

Twitter och Facebook är en hjärtesak för, Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör i Helsingfors. Det är också jobbet, kanske framför allt jobbet – han är prisbelönt för sin aktivitet i medborgardebatten. Antalet följare på Twitter närmar sig 27 000.

Sauri är inte längre ensam tjänsteman med hög profil i de sociala medierna men han är den som kanske ivrigast talar för vikten av att aktivera den offentliga förvaltningen i de kanaler där medborgarna finns.

– Kommunikationen ska gå två riktningar, säger han.

I boken Julkishallinto ja sosiaalinen media (Den offentliga förvaltningen och de sociala medierna) redogör Sauri för fallgroparna. Regel nummer ett är att delta. Sedan gäller det att svara på frågor, fortsätta diskussionen till punkt och dela med sig av intressant information. Sakligt ska det också vara.

Pekka Sauris 10 budord

1. Håll inte inne med informationen. Har du något viktigt att säga så säg.

2. Svara genast när någon ställer en fråga.

3. Säg att du återkommer om en stund om du inte kan svara, och gör det också.

4. Räkna till tio om du får osaklig respons och svara därefter sakligt.

5. Motivera beslut och verksamhet med sakargument.

6. Det finns inga dumma frågor. Det kan finnas dumma svar.

7. Kommunicera i realtid. Om du semestrar eller är annars frånvarande så berätta det och låt kollegerna ta hand om kommunikationen.

8. Var dig själv. Det är enklare än att bygga upp olika profiler.

9. Fråga kritikerna hur det som kritiseras kan skötas bättre.

10. Det bästa argumentet vinner alltid till slut.

Enligt lagen har staden informationsskyldighet. Det gäller också sådana nyheter som stadshuset helst vill tona ned. Pekka Sauri tror att den offentliga förvaltningen blir bättre på sociala medier hela tiden.

– Det pågår mycket i staden och det mesta handlar om framsteg. Det kan man se på stadens nätsida. Dåliga nyheter kommer som svar på frågor från invånarna. Det är två olika saker. Förstås bör staden svara också på svåra frågor.

ps. Beklagar ljudnivån i klippet här ovan. På tok för lågt!

Se också Pekka Sauris egen video i ämnet: Klicka här!

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.