Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Automatmetro,Esbo,Helsingfors,Politik,Siemens,Stad,Trafik,Västmetro

”Det viktiga är att bygga klart”

24 feb , 2014, 14.54 Tommy Pohjola

 

I dagens HS bekräftar De Grönas gruppordförande Emma Kari professor Matti Wibergs tes om hur offentliga upphandlingar genomförs i Världens bästa Finland. Kari kritiserar Västmetrobolaget, ett aktiebolag som Helsingfors grundat tillsammans med Esbo, för att hålla inne med viktig information. Men enligt henne spelar det ingen roll. Det viktiga är att bygga klart metron för den ger bättre kollektivtrafik.

Alltså. Håll i hatten.

Först förankrar man ett politiskt beslut och först sedan funderar man på om det är ett smart drag. Och nu vet vi ju verkligen inte om västmetron eller automatmetron faktiskt ger bättre kollektivtrafik. Samtliga utredningar med löften om inbesparingar, ökad trygghet och bättre miljö har grusats och nya vill man inte göra. Säkert är att metrostationerna i  Esbo är anpassade för kortare tåg än de som kör i tunnlarna i Helsingfors men det är nog ingenting som bekymrar Esbofullmäktige i kväll?

Tyvärr gäller modellen för beslutsfattande inte riktigt alla projekt. Mycket som är nedläggningshotat inom utbildning och hälsovård får fortsätta kämpa om anslagen. Ju mer fantastisk och ofattbar en upphandling är, desto större är chansen att den genomförs. Lägg till konsulter och fantasierna förverkligas.

Esbofullmäktige får i dag kanske höra att det stämmer att västmetron just nu är en dålig investering, men att den ekvation som tydligt visar detta egentligen lämpar sig hemskt illa för stora infrastrukturprojekt som byggandet av västmetron. Några alternativa sätt att räkna på plus och minus läggs inte fram och därmed är arrogansen fullbordad. Resten av landet räknar på ett sätt, Esbo plötsligt på ett annat.

Esbofullmäktige får kanske också veta, om det nu inte ”visste” det från förut, att riksdagen enhälligt stöder byggandet av Stensvikmetron. Det gör den inte men vem bryr sig när redan det utlåtande som riksdagens finansutskott fört vidare i praktiken bygger på gissningar.

När professor Matti Wiberg nyligen beskrev det finländska politiska systemet som en enda stor Stetson-modell, en förvaltning där beslut och argument plockas rakt från trollkarlshatten, fick han mothugg av riksdagsledamoten Jouni Backman (sdp). Enligt Backman ska Wiberg sluta gnälla, han säger att forskarna skulle kunna dra sitt strå till stacken och visa på dumheterna. Hm. Riksdagsbiblioteket är späckat med forskning om offentliga upphandlingar som gått åt helvete och orkar man inte gå dit finns Google.

 

,

Kommenteringen är stängd.