Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad

En tjänsteman twittrar inte allt

17 okt , 2013, 19.56 Tommy Pohjola

 

Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri talar med stadsborna. Det ska han ha beröm för och det har han i dag fått. Parkvakten gratulerar och hoppas på utveckling och nya stordåd. Det är aldrig lätt att vara först.

Men det är inte helt problemfritt.

När man granskar stadshusets information framgår det snabbt att det som sägs är sällan uttömmande. Pressmeddelanden och olika personers och ämbetsverkens statusuppdateringar är oftast ren och skär marknadsföring. Det är många goda nyheter, trivseltweets. Om detta skrev jag i Hbl redan på sommarenNär allt inte kommer fram i en liten kommun så varför skulle det göra det i en stor stad?

Muthärvan vid byggnadskontoret, de sorgliga stadscyklarna, snöröjningsavtalen… och så förstås automatmetroprojektet. De är alla exempel på offentliga upphandlingar som stavas katastrof och fars. Utan journalister skulle vi knappt ha hört om dem.

  • Det är förstås inte Pekka Sauris fel att staten premierar kommunens trotjänare utan att reflektera över det som förvaltningen låter bli att berätta.

Pekka Sauri har 10 000 följare på Twitter och 5 000 vänner på Facebook. Han är där stadsborna är och det nästan dygnet runt, sju dagar i veckan. Hans närvaro på nätet svarar helt tydligt på en efterfrågan. Och han kommunicerar ledigt på tre språk – finska, svenska och engelska. Det är en PR-operation som stadshuset inte kan köpa för pengar.

Det är journalisternas uppgift att lyfta fram märkligheter och missbruk. Därför är det intressant att se hur nyheten om demokratipriset rapporteras i medierna.

 

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.