Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Automatmetro,Esbo,Helsingfors,Stad

Metro: Greklands sak är vår

5 jun , 2013, 09.14 Tommy Pohjola

 

20130605-091407.jpg

Finansministeriet har frågat en advokatbyrå hur ministeriet borde förhålla sig till och svara på en informationsbegäran. Saken gäller de så kallade Greklandspapperen.

Myndigheter ska fatta självständiga beslut. Uppdraget gäller i allra högsta grad dokument som omfattas av offentlighetslagen. Beslutsfattandet kan inte utlokaliseras.

När jag i november 2012 bad Helsingfors stads trafikverk HST publicera brevväxlingen med Siemens dröjde det till slutet av mars 2013 innan jag fick ett svar.

Breven – reklamationerna – kunde, tänkte jag, berätta för stadsborna mera detaljerat om en stor offentlig upphandling där i stort sett allt gått snett. Jag fick ingen djupare insyn i automatmetroprojektet men nog en klar inblick i det kommunala affärsverkets förvaltningssed.

HST gick med på att ge mej några fullständigt värdelösa mejl. Flera tiotals brev hemligstämplades efter att HST konsulterat Siemens.

Som jag också berättat dröjde HST:s svar över fyra månader. Det saknade också besvärsanvisningar.

För snart 60 dagar sedan gjorde jag en ny informationsbegäran gällande reklamationerna. Nu vill jag se breven från och med juni 2012 och framåt. Sammanlagt handlar det om 300-400 mejl och brev. Jag har redan en gång påmint stadshuset och HST att alla tidsfrister i offentlighetslagen än en gång överskridits. Men det är knäpptyst.

Per mejl och telefon och på gatan får jag uppmuntrande ryggdunk av politiker med mycket makt. Jag har rätt, säger de och förfasar sig över situationen. Eftersom galenskapen ändå tillåts fortsätta, revisionsnämnden väljer närmast att blunda och jag vet att en organisations kultur sitter djupt i väggarna (minns förra metroskandalen) måste man småningom fråga om det faktiskt är möjligt att allt som gått tokigt kan viftas bort som beklakliga felbedömningar, oförutsägbara händelser och rena misstag.

Sanomahuset ödslar genom HS, Iltasanomat och Taloussanomat nu mycket trycksvärta på finansministeriets märkliga förklaringar. Helt rätt. Kanske öppnar debatten ögonen också för metroprojektet.

,

Kommenteringen är stängd.