Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Politik,Stad

Inte ens en armé av informatörer…

14 maj , 2013, 10.59 Tommy Pohjola

 

”Jag vet inte, kanske du borde ringa någon?”

En informatör informerar, och tar reda på uppgifter som stadsbor eller medier frågar efter. Det är informatörens arbete, kan man tycka.

Helsingfors stad har tiotals anställda som arbetar med informationsförmedling. De flesta gör det säkert alldeles utmärkt, åtminstone vad gäller att översätta byråkraternas utlåtanden till pressmeddelanden som vanligt folk förstår. De upprätthåller nätsidor och tar bilder som publiceras i stadens materialbank. Många tar också hand om gäster, inhemska och utländska och upprätthåller olika arkiv.

Informatörerna arbetar vid stadshuset eller på något av de otaliga ämbetsverken (som kommunicerar dåligt med varandra).

En snabb koll visar att exempelvis stadsplaneringskontoret har tre informatörer och byggnadskontoret 4–6, beroende på hur man räknar. Stadshuset har ett helt kompani informatörer och, om man tillåter en fortsättning med militärtermer, så är detta Informatörernas Special Force.

Med ett antal års erfarenhet av dumma frågor som kräver omedelbara svar vågar jag ändå hävda att många av informatörerna också sysslar med disinformation, av misstag och med flit. I går behövde jag få reda på en siffra som saknades i en nämnds föredragningslista. Eftersom jag inte visste vem som är ansvarig ringde jag upp en informatör och fick det svar som du kan läsa i det här inläggets allra första mening.

Det. Är. Helt. Djävla. Fantastiskt.

Men nu ska vi inte vara så kaxiga och Know It All-mister. Även vi i medierna, som dessutom alltid rackar ned på allt och alla, gör fel. Dock aldrig att jag skulle svara en läsare ”kanske du borde ringa någon?”

Det finns också en språklig dimension av den här funderingen kring stadens informationsförmedling. På Helsingfors stads trafikverk HST:s nätsidor tipsas om en historisk spårvagnstur. På finska. När jag klickar på ”svenska” får jag fram  en sida om en rulltrappsreparation som torde vara avslutad för två månader sedan. Vågar därför inte testa alternativet ”engelska”. Informationen är alltså både föråldrad och fel med tanke på det jag förväntade mig att hitta – ett pressmeddelande om den hundraåriga spåran.

Den saknade siffran? Den hittade jag till slut utan informatörers hjälp.

, ,

Kommenteringen är stängd.