Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Automatmetro,Esbo,Helsingfors,Siemens,Stad

Metro: Inte enda möjliga konsulten

19 Dec , 2012, 09.45 Tommy Pohjola

 

I går måste jag ta det där samtalet. Ringde upp Henri Brzezinski, som jag skrivit om tidigare. Har nämligen inte kunnat släppa en sak som Helsingfors stads trafikverk HST hävdade när jag ställde frågor om professor Jörg Schütte. Det sades till mig att det i praktiken inte finns alternativ till tysken, att det är endast ett fåtal personer i världen med samma kunskaper om automatisering av metrobanor. Tidigare hjälpte prof. Schütte HST att definiera vad det är för slags utrustning som man vill köpa och han hjälpte också med att skriva delar av upphandlingsavtalet. Schütte har Siemensbakgrund och det var, som bekant, Siemens som vann anbudstävaln. Nu är han knuten till metroprojektet i Helsingfors och Esbo som Independent Safety Advisor (ISA).

Så jag ringde upp fransmannen Henri Brzezinksi. Han befinner sig just nu i Istanbul, arbetar med ett tågprojekt där. Jörg och Henri är i samma bransch.

– Det finns 10–20 konsulter och byråer som är specialiserade på granskning av metrobanors säkerhet enbart i Europa, säger Henri Brzezinski.

Professor Schütte svarar fortfarande inte på intervjuförfrågningar.

 

, , , ,

Kommenteringen är stängd.