Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Automatmetro,Esbo,Helsingfors,Stad,Trafik

Metro: VRLeaks hoppade på tåget

4 Dec , 2012, 12.20 Tommy Pohjola

 

Bara att tacka och ta emot! Fick i dag grävhjälp av VRLeaks, whistle blower-sajten som skördat flera tunga nyhetsrubriker i de etablerade medierna om hur det går till på statsjärnvägarna. Det har handlat om gestapoaktig intern säkerhet, yttre säkerhet, ledningens löner och bonusar osv osv. Mängder av nyheter.

Nu publicerar ju VRLeaks information om järnvägarna. Men som HBL berättat är rulltrappan ner till metroperrongen väldigt kort. I praktiken skiljer sig metrobanan inte från VR:s närtåg, vilket man också markerat i stora Europeiska länder genom att se över eller tillämpa befintlig lagstiftning så att säkerheten på metrobanan inte äventyras. Bland annat därför har VR Leaks ringt upp Helsingfors stads trafikverk HST och fått tag på alla dokument som har att göra med köpet av nya metrovagnar. Jag har inte hunnit titta på papperen men laddade genast upp dem på nätet – det är offentliga handlingar – så du hittar dem här.

Personerna bakom VRLeaks är vad jag vet inte journalister i traditionell mening och de får ingen lön för sitt arbete med avslöjandena, som ändå helt klart upptar en stor del av dygnet. Men de har helt klart insikter i tågens och banornas värld. Därför förhåller jag mej seriöst till VRLeaks bedömning ”metroaffären luktar, allt som har att göra med schaktning luktar”.

Det här inläggets rubrik är mera rolig än hundra procent korrekt. Den är missvisande på det sättet att VRLeaks har åkt tåg länge nu. Webbplatsen har redan haft 500 000 besökare. I verkligheten är det Parkvakten och Parkvaktens finskspråkiga metroblogg som hoppat i VRLeaks vagn.

 

, , ,

Kommenteringen är stängd.