Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad,Trafik

Billigt är dyrt

11 Nov , 2012, 18.05 Tommy Pohjola

 

20121111-180509.jpg

I Farsdagens Hbl ingår en artikel om Kronbergsfjärden. Ämnet är aktuellt och vi skriver mera om brodebatten, det är säkert.

Själv tycker jag att en poäng med dagens intervjuade är att han understryker att beslutsfattarna behöver förstå att det i planeringen ingår andra värden än enbart de ekonomiska. Att Kronohagsborna och andra som kritiserat broplanen har rätt till känslor och ”tycka till”.

Sedan så skulle det vara fantastiskt om bron verkligen skulle bli en sevärdhet som ger hela stan bättre kollektivtrafik och tillåter segelbåtar på fjärden. Och, och detta och är viktigt, att man samtidigt med brobygget fixar färjförbindelsen. Varför skulle vi inte kunna få både och?

Tänk. Vad är viktigare: 130 miljoner euros trafikrondellen i Hertonäs och gudarna vet vad den kostar-ombyggnaden av multikorsningen i Östra centrum eller förbindelserna över fjärden mellan Degerö och centrum? (Och ursäkta att jag nämner den förbenade metron igen men tänk alla pengarna som gått in i den tunneln, helt oplanerat…)

Många tänker förstås Sveaborgsfärjan när de hör ”färjförbindelse”. Men det här är något helt annat. Tänk hellre Nagu, ni som upplevt färjorna där. Eller exempelvis besökt Seattle på USA:s västkust. Det är stora bastanta ”båtar” vi talar om. De räcker tydligen inte allena till för att täcka behovet av kollektivtrafik men de skulle vara ett kanonbra komplement till bron.

Kron kostar uppskattningsvis 200-250 miljoner euro att bygga, färjan kanske 30-40 miljoner. Men det är så mucket annat än några färjfästen som måste räknas in där. Billigt är kanske inte bäst?

Jag frågade Mikko Särelä, som jag intervjuade i dagens Hbl, hur och varför han gick med i politiken. Svaret var riktigt skoj. Han berättade att det började med att han tillsamans med några kompisar traskade in på stadsplaneringskontoret för att snacka med arkitekterna om Böle. Mottagandet var inte alls fientligt. Tvärtom. Det uppstod en bra dialog och ”tjänstemännen verkade uppriktigt glada för att någon dök upp och hade åsikter om deras arbete.” Och på den vägen är det, alltså. Det här hedrar både Särelä och hans kompisar och stadsplaneringskontoret.

, ,

Kommenteringen är stängd.