Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad

Metro: Resan fortsätter

9 Nov , 2012, 14.21 Tommy Pohjola

 

Det här blir jädrans intressant. På fredagen för en vecka sedan kontaktade jag registratorskontoret på stadshuset med en ny informationsbegäran. Jag har fram till nu inte bett att få se det ursprungliga upphandlingsavtalet mellan Siemens och Helsingfors stads trafikverk HST därför att en annan person tidigare gjort samma informationsbegäran och för att tjänstemännen och politikerna sagt till mig att allt är hemligt. De har också sagt att avtalet är kanonbra, att avtalet i alla lägen tryggar stadsbornas ekonomiska intressen. Jag vet inte vad det är för intressen eftersom projektets kostnader börjar vara bortom fantasin och i stort sett allt i processen gått snett.

Men nu finns en öppning.

I samband med ett av alla grälen som redan gått till domstolsbehandling har Siemens meddelat att det är okej för bolaget om upphandlingsavtalet offentliggörs. Eftersom Siemens meddelat detta till förvaltningsdomstolen kan HST inte längre sådär bara vägra släppa papperen med grumliga hänvisningar till affärshemligheter.

Det där avtalet är, tror jag, helt centralt för att begripa exakt vad det är som Siemens och HST bråkar om. Det handlar om säkerheten på metrobanan och det handlar om kostnaderna för ombyggnaden av de gamla tågen.

Så jag gjorde alltså en informationsbegäran den 2 november. Enligt offentlighetslagen ska den som gör en informationsbegäran få svar omedelbart dvs i praktiken senast följande vardag. I det här fallet skulle det ha varit på måndagen. När jag igår, fyra arbetsdagar senare, fortfarande väntade på meddelande om att min informationsbegäran ens tagits emot mörknade det i skallen på mig. Självklart kände jag mig fånig när jag talade om för förvaltningsdirektören och den ansvarige biträdande stadsdirektören vad offentlighetslagen säger om dröjsmål. Men en man (kvinna) gör vad en man (kvinna) måste göra.

I dag meddelade anskaffningsdirektören vid HST, tydligt påskyndad av förvaltningsdirektören, att mitt ärende behandlats i går och att jag kommer att kontaktas av bolagets jurist. Det här mejlet fick jag två timmar efter att jag kompletterat klagomålet som riksdagens justitieombudsman utreder och som gäller ett annat dröjsmål (behandlingen av min informationsbegäran om konsulten Jörg Schüttes engagemang i Helsingfors).

Tyvärr är den genomsnittliga handläggningstiden sex månader och även om jag vet att JO:s utlåtanden är närmast lite skällor har de betydelse för moralen och allmänhetens intresse att följa upp automatmetroprojektet. Sedan kan man också tycka att den långsamma behandlingen gynnar dem som har något att dölja.

Vid de här laget hatar de mig vid HST. Jag hatar inte HST. Men jag kan inte heller varken hålla med ledningen när den säger att den ingenting döljer eller hävdar att projektet framskrider bra. Bevisen säger något helt annat.

, , ,

Kommenteringen är stängd.