Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik

Första sidan 1988

28 okt , 2012, 17.57 Tommy Pohjola

 

Valdeltagandet har rasat, oron över resultatets betydelse är oförändrad och papperstidningens sista tryckstart är tidigare än någonsin förut. Allt var bättre förr?

Bilden här ovan är från Hufvudstadsbladet hösten 1988. Närmare bestämt dagen innan kommunalvalet. Eftersom jag ska bevaka De Gröna i kväll gjorde  jag en sista arkvidykning och tittade på gammal rapportering. Medan layoutögat blir nästan blind – den mindre tabloiden är på så många sätt förträffligare än gamla trotjänaren broadsheet eller så hade den tidens redigering andra ideal, bara – förvånas jag över att det måndagens tidning innehöll knappt något valmaterial alls!

Det som hänt är att valservicen, alltså den officiella, gått in i rymdåldern. I dag är ju saken nästan klar klockan 20.03 vilket ger oss tidningsmakare ljuvligt mycket tid trots att också tryckstarten tidigarelagts med flera timmar jämfört med 1988. OK, jag överdriver lite men riktningen är rätt. Jag vågar också påstå att vi i dag planerar valbevakningen bättre och kan också smidigare räkna in olika alternativ och till och med korrigeringar som kanske behöver göras på grund av små missar. Felfria är vi inte. Det är mycket information som ska behandlas och bearbetas på kort tid, intryck som måste smältas och utvecklingar förklaras. Vi kämpar på hbl.fi, i den här bloggen, för papperet och – faktiskt – en fjärde upplaga för läsplattan.

Det är trist det där med valdeltagandet. För fyra år sedan var den 61 procent. Särskilt i svåra tider skulle man hoppas att folk röstar i stället för att gapa på gatan och nätet. Eller kanske man borde säga endast gapa på gatan och nätet. Röstar man så har man, tycker jag, lite större mandat att kritisera.

Måndagens Husis kommer att innehålla massor med läsning för den som är intresserad av lokal politik. Och mera blir det i början av veckan, uppföljningar med valets segrare, förlorare och så förstås dem som röstat. Vi tar som alltid gärna emot tips på uppföljningar!

Om tolv minuter har vi aftonens ordergivning. Det är ett sista redaktionsmöte där vi går igenom deadliner, textlängder och arbetsuppgifter ytterligare en gång. Efter det förbereder sig var och en på sitt hål. Jag? Jag fortsätter väl att läsa på om De Gröna i Helsingfors. Kvart i sju springer jag sedan några kvarter till rockklubben Tavastia där De Gröna har sin valvaka.

Kollegerna på Helsingforsredaktionen arbetar så här: Marianne Sundholm bevakar Samlingspartiet i Esbo, Maria Gestrin-Hagner SFP och Niclas Lönnqvist SDP i granitborgen i Hagnäs. Nina Weckström samlat in Vanda och Anna Back Grankulla. Johanna Minkkinen hjälper centralredaktionen med uppsamlingen av allt annat i huvudstadsregionen. Och jo, självklart är Hbl också i Musikhuset och hos Sannfinländarna som firar på Botta.

Kommenteringen är stängd.