Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad,Trafik

Metro: Siemens på krigsstigen

14 okt , 2012, 20.01 Tommy Pohjola

 

20121014-200016.jpg

På tisdag förväntas direktionen för Helsingfors stads traf… vad, vänta nu. Ni orkar inte läsa?

Jag tänker ändå skriva. Till somligas förtjusning och andras förskräckelse.

Alltså, politikerna i HST-direktionen fortsätter på tisdag där de blev på förra mötet den 26 september. Då var det bråttom med en 140 miljoner euros vagnaffär. Det brådskar med nya metrotåg när Västmetron om några år startar, eller i alla fall ska starta. Nu är brådskan som bortblåst.

Det visade sig att avtalet hade det som så fint kallas tekniska brister. En av dem var olika pris i det finskspråkiga avtalet och den engelskspråkiga översättningen. Det väckte också förundran att Siemens som förlorade i anbudsförfarandet lämnade in en rättelseyrkan innan avtalet med segraren spanska CAF undertecknats.

Nu vet vi lite mera, Hbl har Siemens rättelseyrkan – den är en offentlig handling vilket bolaget själv är mån om att påpeka.

Enligt Siemens rättelseyrkan har HST gjort praktiskt taget allt fel i upphandlingen. Siemens hävdar via sina advokater att bolagets anbud är tio miljoner euro förmånligare än CAF:s.

Upphandlingen har enligt Hbl:s källor pågått sedan 2008 och därför är det möjligt att poängsättningen av offerterna delvis grundar sig på föråldrade uppgifter.

Med tanke på alla bråk och frågetecken som finns från förut kring automatmetroprojektet är Siemens papper handlingsförlamande. Är det möjligt att gräla om den stora tågvagnsaffären samtidigt som bolaget förväntas bygga om de gamla tågen som om ingenting hänt? Nej, säger verkstadsgolvet till Hbl. Hur ska stadshuset lösa det här? Och var dröjer Schüttepapperen? Riksdagens justitieombud har kontaktats.

, ,

Kommenteringen är stängd.